„Klubrádió
Eurozóna

Válaszút előtt a magyar külpolitika

25/10/2019 15:08

| Szerző: Klubrádió

Rövid távon a Nyugat felé felé kell fordulnia Magyarországnak, engedményeket kell tennie, különben súlyos következményekkel számolhat. Orbán messzire dobta a kalapácsot.

2019. október 25. Eurozóna - részlet 19.10.25. 13:00 Szent-Iványi István
13:50
00:00

A török kapcsolat építése és az európai reagálás a szíriai támadásra most válaszút elé állítja a magyar kormányt, amely eddig azt hitte, hogy az Erdogan-Orbán barátkozás nem fog kiváltani különösebb reakciót. Európában sok konfliktus van, amely lefoglalja, egyebek között a Brexit, nem figyelnek annyira Magyarországra. Kopírozhatják az amerikai elnököt, akinek szintén sajátos és gyakorta változó véleménye van Törökországról. Ezt alaposan félrenézték Orbánék – mondta Szent-Iványi István, korábbi EP-képviselő, külpolitikai szakértő-, és nem lesz könnyű kihátrálni belőle. Különösen most, hogy november elején Budapestre jön Erdogan.

Úgy látszik a magyar kormány realitásérzéke nem mindig működik jól. Annak jelét sem vették észre, vagy nem vették komolyan, ami Németországban történt, abban a Németországban amely különösen mérsékelt szokott lenni Magyarországgal kapcsolatban. Odáig feszítették a húrt, míg a CDU frakcióvezető-helyettese, Angela Merkel munkatársa azt nem mondta, hogy Orbánnak döntenie kell: az Európai Unión belül, vagy kívül akar lenni.

Valamit tehát változtatni kell a külpolitikán. A külügyminiszterek tanácskozásán a múlt héten Magyarország már nem vétózott a török kérdésben. Az EU határozatát, amely elítéli a török beavatkozást már egyenesen megszavazta.

Szent-Iványi István arról is beszélt, hogy mi állhat a keleti kapcsolatkeresés mögött. Orbán azt képzelhette, hogy Törökország egy pólus része lehet, amelynek fő erejét Oroszország és Kína adja. Amennyiben ez a pólus a világ egyik meghatározó erejévé válik, akkor ott a helye. Erről már évekkel ezelőtt beszélt Tusványoson. Csakhogy a számítása nem vált be. Világosan látszik, hogy az említett országok tartósan nem képesek együttműködni, egymás után jönnek elő közöttük a konfliktusok. Elég ha csak arra gondolunk, mi történt, amikor a törökök lelőttek egy orosz repülőgépet. A három ország érdekei sok ponton keresztezik egymást.

Amennyiben egy kicsit is reálisan nézi a magyar kormány a lehetőségeit, rá kell jönnie, hogy rövid távon mindenképpen engedményeket kell tennie a Nyugatnak, különben a 7-es cikkely szerinti eljárásban, vagy a Fidesz néppárti tagságának elbírálásában semmi jóra nem számíthat.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher.

Eurozóna
2019.10.25. 13:00
Műsorvezető: Zentai Péter