„Vásároljon
Megbeszéljük...

Ujhelyi: Addig jár a kipcsak korsó a kútra...

21/10/2019 18:27

| Szerző: Klubrádió

Ujhelyi Istvánt arról kérdeztük, hogy egy német kereszténydemokrata vezető azt nyilatkozta, a magyar kormánynak el kell döntenie, hogy mit akar, maradni az EU-ban vagy sem.

2019. október 21. Megbeszéljük / részlet, Ujhelyi István (19.10.21.)
13:31
00:00

Ujhelyi Istvánt az európai parlamentben értük utol, arról kérdeztük, amit a német CDU egyik vezetője mondott vasárnap.

„Magyarországnak meg kell tanulnia csapatban játszani. Magyarországnak el kell döntenie, hogy az EU valódi tagja akar-e lenni, és nem csak az EU pénzügyi támogatását akarja elfogadni, és hozzájárul-e ahhoz, hogy az EU erős legyen” - ezt mondta az index tájékoztatása szerint Johann Wadephul, a Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) frakcióvezető-helyettese a német közszolgálati televízió (ZDF) vasárnapi adásában.

Wadephul a Berlin direkt című műsorban ezt azzal kapcsolatban mondta, hogy a magyar kormány egy ideig blokkolta az EU elítélő nyilatkozatát a kurdok elleni török offenzíváról. azt sürgetik, hogy

„Magyarország most világosan pozicionálja magát, játsszon csapatban, vagy döntenie kell arról, hogy elhagyja az Európai Uniót”.

Ujhelyi hangsúlyozta: a CDU/CSU-tól ilyen határozott figyelmeztetést még nem lehetett hallani. Ez már mindenkit érint, azokat is, akik nem támogatják Orbán Viktor Európa-ellenes politikáját. Ez nem kiszivárgott beszélgetés volt, hanem egy német állami televízióban elhangzott, végiggondolt mondat.

Ha viccelni akarna a helyzettel, azt mondaná: „addig jár a kipcsak korsó a kútra, amíg el nem törik”, Orbán addig feszegeti a húrt, amíg el nem szakad. Most, amikor az elmúlt évek egyik legsúlyosabb eseménysorát, Recep Tayyip Erdogan szíriai háborúját és a kurdok elleni népirtást tárgyalják, hihetetlen felháborodást szült, hogy Orbán ebben melyik oldalra áll.

Orbán Viktor a Türk tanács ülésén a diktátorok közt többes szám első személyben beszélt az Európai Unió magyar biztosának nevében, hogy „majd mi ezt és ezt tesszük”, hitetlenkedve hallgatták a nemzetközi sajtóban, hiszen az EU alapelve a biztosok teljes függetlensége a tagállamtól és a párttól is. Ujhelyi szerint úgy tűnik, talajt vesztett a kormányfő, és bár egy ideig működött a hintapolitikája, most már egyre veszélyesebb az országnak. Műsorvezetőnk, Bolgár György megjegyezte: és ki jön a következő hetekben? Előbb Erdogan, aztán Vlagyimir Putyin, mintha már nem pávatánc lenne, csak az egyik oldallal táncolna a miniszterelnök.

Ujhelyi István azt mondta: Orbán nem tudná végigvinni az EU-kilépést, mert akármennyit költöttek is az Európa-ellenes propagandára, a lakosság nem fordult el az Uniótól. A Brexit sem egy sikertörténet, London három év alatt nem tudott odáig eljutni, hogy összehozzanak egy végrehajtható megállapodást az EU-val.

A következő soros elnökök a horvátok lesznek, szerinte abban az időszakban nem halad majd sokat előre a 7-es cikkely szerinti eljárás, de utánuk a németek következnek, és, mint láttuk, a magyar kormánnyal szemben a legkeményebb hangot eddig ők ütötték meg.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Megbeszéljük
2019.10.21. 17:15
Műsorvezető:Bolgár György