„Klubrádió
A lényeg

Leszavazta Trócsányit az európai parlament jogi bizottsága

26/09/2019 14:52

| Szerző: Klubrádió

Trócsányi László volt igazságügyi miniszerrel kapcsolatban megállapította az EP jogi szakbizottsága az összeférhetetlenséget az ügyvédi irodájához fűződő kapcsolat miatt.

Leszavazta Trócsányi László uniós biztosjelöltet az európai parlament (EP) jogi szakbizottsága. A testület összeférhetetlennek találta Trócsányi László magyar biztosjelölt anyagi érdekeit a betöltendő pozíciójával. Arra kérik Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság leendő elnökét, hogy tegye meg a szükséges lépéseket - írja az EUrologus blog. Szerdán a jogi szakbizottság szóvivője azt mondta az EUrologusnak, a mostani döntés a gyakorlatban azt jelenti, hogy magyar kormánynak új biztost kell keresnie.

A Momentum úgy tudja, Trócsányi korábban nem mondott igazat a bizottságnak, mert azt állította, hogy az elmúlt tíz évben nem volt tulajdonrésze az ügyvédi irodájában, időközben azonban eljutott a bizottsághoz Trócsányi 2018-as magyarországi vagyonbevallása, amelyben még résztulajdonosként szerepelt. A Momentum szerint még egy hazugság kiderült: Trócsányi írásban állította, hogy 2014 és 2019 között a résztulajdonában lévő Nagy és Trócsányi ügyvédi iroda „nem vállalt kormányzati megbízásokat”. Ez azonban egyértelmű hazugság - tette hozzá az ellenzéki párt - és azt közölték, hogy tudják bizonyítani: 2018-ban a Nagy és Trócsányi Ügyvédi Iroda a Miniszterelnökséggel kötött szerződést, amely alapján egy paksi bővítésről szóló perben a magyar kormányt képviselte, és jogi tanácsadást is végzett a Miniszterelnökséget vezető miniszternek. 

A jogi bizottság a mai fiaskó után javaslatot tehet arra, hogy Trócsányi másik területet kapjon, de azt is ajánlhatják  Ursula von der Leyennek, az európai bizottság megválasztott elnökének,  hogy Trócsányi ne lehessen tagja az új bizottságnak és a magyar kormány másik jelöltet nevezzen meg.

2019. szeptember 17. Reggeli gyors / részlet, Donáth Anna (19.06.19.)
05:06
00:00

Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője a Klubrádiónak azt mondta: ez egy "nulladik lépcsős" meghallgatás, amely arra való, hogy felmérjék, van-e összeférhetetlenség a jelöltekkel kapcsolatban. Ha úgy ítélik meg, hogy van, akkor addig nem engedik a portfóliójával kapcsolatos meghallgatásokkal továbmenni a jelöltet, hanem visszaküldik az Európai Bizottság leendő elnökének. Közölte: ez sosem megy egyszerűen, most azonban még nagyobb a politikai zűrzavar, mert a magyar és a román jelöltnél eleve kérdéses volt, tud-e bármilyen támogatást szerezni, és csütörtökön kiderült: már az első körben „megbuktak”.

Trócsányi elbukott – így reagált Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalció elnöke Facebook-oldalán. Azt írta: úgy bukott meg Trócsányi, hogy még a meghallgatásig se jutott el. Nem engedték a startvonalra se állni. Az Európai Parlament Jogi Bizottsága azt állapította meg, hogy Trócsányi nem jelölhető, mert hazai pénzügyi manőverei, jogi irodájának üzletei nem tolerálhatóak Európában. Trócsányit korruptnak találták .Ami Magyarországon megy, az nem fogadható el Európában – jelentette ki Gyurcsány Ferenc és bejegyzését azzal zárta: Ágyő!.

Szájer József fideszes EP-képviselő a Hír Tv-nek azt nyilatkozta: a szűk többséggel meghozott döntés „politikai boszorkányüldözés”. Szerinte azért támadják Trócsányi Lászlót, mert ő dolgozta ki azokat a jogszabályokat, amelyeknek köszönhetően Magyarország „sikeresen meg tudta állítani a tömeges illegális bevándorlást”.

Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője a többi között azt írta a döntésre reagálva: Trócsányi László bukása az Európai Parlament szakbizottságában több mint súlyos. Nem egyszerűen az illiberális állam jogi főépítésze bukott el személyesen, hanem a Nemzeti Együttműködés Rendszerének egészét gáncsolták el Európában. Szerinte Orbán jelöltje ugyanis ezen a ponton még nem is szakmai alkalmatlansága miatt bukik el, hanem azért, mert világossá vált: hazug és korrupt.

A lényeg
2019. szeptember 26. csütörtök, 14.00