„Klubrádió
Reggeli gyors

„Trócsányi egy rossz vicc”

18/09/2019 10:11

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Támogatta, és még keresett is rajta, hogy a magyar kormány nagy ütemben bontotta le az elmúlt években is a jogállamot – erről ír Trócsány László kapcsán Paul Lendvai. Közben a Riporterek Határok Nélkül felszólította fel az Európai Parlamentet, hogy ne szavazzák meg Trócsányit uniós bővítési biztosnak.Tucatszám jelentek meg a nemzetközi médiában a Magyarország elleni, 7-es cikkely szerinti eljárás friss fejleményeiről szóló cikkek is. Külfüldi lapszemle a Klubrádióban.

2019. szeptember 18. Reggeli gyors-részlet/Külföldi lapszemle/Csernyánszky Judit (19.09.18.)
05:31
00:00

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter szerint nagyon fontos az Európai Unió egységének megtartása, amelyet Magyarország soha nem bontott meg a kulcskérdésekben, s ezúttal sem fogja, amikor a Brexit-szavazásra kerül majd sor – számol be a Washington Post a magyar kormánytag mondatairól. Ugyanakkor hozzátette azt is, korai spekulálni arról, mi lesz az EU egységes álláspontja, mert maga Boris Johnson brit miniszterelnök sem terjesztett elő új megoldási javaslatot a Brexit kivitelezésére.

Ezzel Szijjártó azokra a spekulációkra reagált, amelyek meglebegtették, hogy a magyar kormány a Boris Johnsonnal való jó viszonya miatt esetleg megbontja az EU egységét a Brexit-voksoláskor, és nem szavazza meg a közösnek szánt álláspontot. Ez azt jelentené, hogy mivel nincs egységes uniós határozat a kérdésben, valóra válhatna a brit miniszterelnök terve, hogy országát – annak ellenére, hogy a brit parlament ezt megtiltotta neki - –akár megállapodás nélkül is kivezesse az EU-ból.

Nem maradhat következmények nélkül

Tucatszám ömlenek a nemzetközi médiából a Magyarország elleni, 7-es cikkely szerinti eljárás friss fejleményeiről, így Varga Judit igazságügyi miniszter uniós meghallgatásáról szóló tudósítások. A magyar jogállamiság helyzetét körbejáró vizsgálat kapcsán a lapok arra figyelmeztetnek, hogy adott esetben nemcsak EU-pénzek megvonása várható, hanem végül a magyar szavazati jog felfüggesztését is maga után vonhatja, ha az Orbán-kormány ténykedése miatt indított procedúra.

A soros uniós elnökséget decemberig betöltő finnek elszántságáról ír a Der Tagesspiegel, miszerint a jogállami normák megsértése nem maradhat következmények nélkül. Aki nem tiszteli a közös uniós értékeket, az ne kapja meg az eddig automatikusan osztott nagyvonalú támogatásokat. Judith Sargentini, a magyar jogállamiság állapotáról készített jelentés készítője, akinek munkáját az európai parlamenti képviselők több, mint kétharmada támogatta, úgy nyilatkozott, hogy egyelőre nincs megoldva a szankcionálás formája sem, merthogy vétó esetén reménytelen a miniszterek tanácsában ilyen döntést hozni.

Márpedig Magyarországot Lengyelország mindvégig feltehetően támogatni fogja. Egyébiránt a cikk megjegyzi, hogy Magyarországnak sokkal több van a rovásán, ha a jogállamiságot kérjük számon a két országon.

A következő miniszteri tanácsi ülésre október 17-én kerül sor, Sargentini pedig arra figyelmeztet, nem az Európai Uniótól kell várni a végső megoldást, a változásnak belülről kell indulnia. Ugyanakkor ha most nem avatkozik be az EU, akkor már minden késő lesz, és rossz példát mutat ezzel a többi tagállamnak is.

Maga sincs tisztában a jogállamiság fogalmával

A Riporterek Határok Nélkül (RSF) arra szólította fel az Európai Parlamentet, hogy ne szavazzák meg Trócsányi László magyar jelöltet uniós bővítési biztosnak. A nemzetközi újságíró-szervezet uniós képviselője szerint kérdés, hogyan tudná maradéktalanul végezni a munkáját az az ember, aki maga sincs tisztában a jogállamiság fogalmával és az illiberális populizmus képviselője – írja az Emerging Europe nemzetközi tudósítói portál.

A volt magyar igazásgügyi miniszter Trócsányi jelölésével tulajdonképpen az Európai Unió vezető testülete, az Európai Bizottság is szégyent vallott, és felvetődik a kérdés, mennyire elkötelezett a jogállamiság irányába?

Az EU-ban sincsenek már értékek csak érdekek?

Paul Lendvai történész, újságíró szerint Orbán Viktor magyar miniszterelnök sorra aratja le a külpolitikai babérokat az őszi önkormányzati választások előtt. A népszerű, nemzetközileg elismert magyar származású véleményvezér Der Standardba írt cikket a témában, amelyben azt is kiemel, hogy Trócsányi László uniós bővítési biztossá választása Orbánt erősíti, holott a magyar jogállam szétverése az ő minisztersége alatt és gyakorlatilag az ő asszisztálásával történt.

Lendvai arról is ír, azonkívül, hogy a volt tárcavezeteő támogatásával zajlottak a a civil szervezetek és az MTA elleni támadások, hogy a közreműködésével űzték el a CEU-t és vitték végig a Soros-ellenes kampányt, még az is a nyakába varrható, hogy az ő jogi cége nyerte el az ezekkel kapcsolatos közbeszerzéseket.

Mindezek után nem csoda, hogy Bulgária után Magyarország lett Európa második legkorruptabb országa. Az pedig egyenesen rossz viccnek tűnik, hogy miután a korrupcióval vádolt volt macedón miniszterelnököt, Nikola Gruevszkit is az ő segedelmével mentették ki a balkáni országból, eközben ő fogja tárgyalni Észak-Macedónia uniós csatlakozásáról is – tette hozzá.

Mindez komolyan felveti azt a kérdést, hogy az Európai Unióban sincsenek már értékek csak érdekek? – véli Paul Lendvai, aki szétnézett Orbán baráti körében is. Így megemlíti, hogy Norbert Hoffert épp most választották meg az osztrák Szabadság párt elnökévé, és ebbe a körbe tartozik Burgenland kormányzója is, Hans Peter Doskozil, aki szintén a napokban tett látogatást Budapesten.

A Visegrad Insight pedig úgy látja, hogy az önkormányzati választások előtt az Orbánhoz lojális média keményen munkálkodik azon, hogy úgy láttassa a sajtóban az ellenzéket, mint amelyik teljesen kaotikus és Magyarország érdekivel szembemegy.

Elégedett, dolgos magyar nyugdíjas

A súlyosbodó munkaerőhiány miatt a nyugdíjasok kénytelenek dolgozni – értékeli a magyar munkaerőpiacot a Deutschlandfunk. A tudósító az esztergomi autógyárba ment helyszíni riportot készíteni, ahol egy 70 éves munkás mutatja, magyarázza, mi a dolga, s hogy bizony ujjai már nem mozognak olyan fürgén és finom precizitással, ahogy azt a gyors munka megkövetelné. Ő Tatabányán regisztrálta magát a nyugdíjas szövetkezetnél, és Esztergomban volt szükség rá. A nyugdíjából nem jön ki, ezért vállalkozott a napi pár óra munkára, s így elégedett.

A munkáltatóját is megszólaltatták, aki elmondta, nagy hiány van a szakképzett munkaerőből, és akik jönnek, azokat megbecsülik. A nyugdíjasok kb. 900 eurót, mintegy 300 ezer forintot keresnek havonta, ami az átlagos 400 eurós nyugdíjhoz képest mégiscsak baráti összeg.

Még nyár elején Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára azt nyilatkozta, az áprilisi adatok szerint már százezer nyugdíjas dolgozik Magyarországon.

Reggeli gyors/Külföldi lapszemle
2019. szeptember 18., szerda 07.00
riporter: Csernyánszky Judit