„Klubrádió
A lényeg

Trócsányi a célegyenesben

10/09/2019 13:13

| Szerző: Klubrádió

Trócsányi Lászlót bővítés- és szomszédságpolitikáért felelős uniós biztosnak jelölték. A döntés az Európai Parlament kezében van.

2019. szeptember 10. A lényeg - részlet 19.09.10. 13:00 Ujhelyi István
01:02
00:00

Trócsányi Lászlónak a bővítés- és szomszédságpolitikáért felelős tárcát szánja az Európai Bizottság megválasztott elnöke, Ursula von der Leyen, aki kedden mutatta be a novemberben hivatalba lépő testület tervezett összetételét. Ezt a portfóliót eddig az osztrák Johannes Hahn tartotta kézben. Trócsányi jelölése erre a portfólióra meglepetésnek számít. 

A volt igazságügyi miniszter Trócsányi elődje, Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportügyért felelős biztos volt az előző ciklusban.

A holland Frans Timmermans, a dán Margrethe Vestager és a lett Valdis Dombrovskis is úgynevezett ügyvezető alelnök lehet a novemberben hivatalba lépő Európai Bizottságban - írja az MTI.

A bizottság összetételéről az Európai Parlament szavaz majd, mégpedig nem személyenként, hanem az egész testületről egyszerre. Ujhelyi István, az MSZP képviselője tragikusnak nevezte a döntést, mert egy illiberális kormány volt miniszterének kellene foglalkozni más országok jogállami helyzetével. A képviselő korábban is aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Ursula von der Leyen milyen politikát folytat majd, s a Klubrádiónak úgy nyilatkozott: félelme beigazolódott. Ő nem fogja megszavazni az ilyen összetételű bizottságot és információi szerint más frakciókban is érződik valamiféle mozgolódás.

A rövid interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd.

A lényeg
2019.09.10. 13:00