„Klubrádió
Reggeli gyors

Trócsányi is gyenge biztos lesz, ha lesz

5/09/2019 14:52

| Szerző: Klubrádió

A magyar kormány az Európai Bizottság bővítésért felelős biztosi posztját szerette volna megkapni, ami egy erős portfólió, de ez már az előző ciklusban sem sikerült.

2019. szeptember 05. Reggeli gyors - részlet 19.09.05. Arató László
08:48
00:00

Trócsányi László a hírek szerint vagy a nemzetközi együttműködésért, fejlesztési támogatásokért, vagy a humanitárius segélyezésért, katasztrófavédelemért felelhet uniós biztosként. Egyik portfólió sem számít meghatározónak, mint ahogy a térségből érkező egyetlen jelölt sem kap erős pozíciót Ursula von der Leyen kiszivárgott tervei szerint. Az Európai Bizottságba a tagországok jelölnek biztosokat, de a döntés az elnöké, amit az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia. A döntés nem egyszerű, számos érdeket kell figyelembe vennie az elnöknek.

A magyar kormány már az előző alkalommal, Navracsics Tibor jelölésénél, és most is a bővítésért felelős biztosi posztot szerette volna megkapni. Akkor sem sikerült, és valószínűleg most sem fog. Ezt szeretné elérni Szlovénia is, de az ő jelöltjük erősebb, mert nem politikus, hanem karrierdiplomata. Trócsányira árnyékot vet politikai múltja, hisz miniszterként számos olyan törvényt jegyzett, amelyeket az EU nem vett jó néven, ezért is indultak eljárások az ország ellen.

Arató László, a Klubrádió tudósítója szerint szokás, hogy egy-két jelöltet a parlament „visszadob”. Most az olasz, a lengyel és a magyar jelölt „esélyes” erre. Csakhogy a lengyelek ennek tudatában már lecserélték saját emberüket, Olaszországban az új kormány nyilván új jelöltet állít, marad tehát Trócsányi László a leggyengébb láncszem.

A Magyarországgal szemben indított 7-es cikkely szerinti eljárás most ott tart, mint egy évvel ezelőtt, az osztrák és a román elnökség idején nem nagyon mozdult. A finn elnökség ideje alatt viszont felgyorsulhat. Varga Judit igazságügyminiszter tárgyalt Frans Timmermans alelnökkel, de a labda már nem az Európai Bizottságnál van. Néhány ügy már a bírósághoz került, de a folyamatot igazából a soros elnök vezényli. Orbán Viktor hamarosan találkozik a finn miniszterelnökkel, azután talán többet lehet tudni arról, hogy mire számíthat Magyarország.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgatja meg. Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd.

Reggeli gyors
2019.09.05. 06:00.
Műsorvezető: Lampé Ágnes