„Klubrádió
Reggeli gyors

Trócsányi esélye

29/08/2019 09:36

| Szerző: Klubrádió

Szaktudása, tapasztalat meglenne ahhoz, hogy uniós biztos legyen, de rosszkor, rossz helyen volt politikai pozícióban. Egy sor támadott törvénymódosítás köthető hozzá.

2019. augusztus 29. Reggeli gyors - részlet 19.08.29. Arató László
05:54
00:00

Az Európai Bizottság elnöke már meghallgatott néhány biztosjelöltet, hiszen hamarosan el kell döntenie, hogy kivel dolgozik majd együtt a következő években. A döntés, sőt maga a döntési folyamat sem egyszerű.

A tagországok jelölnek a bizottságba politikusokat, ez Magyarország esetében Trócsányi László volt igazságügyi miniszter. A Fidesz már azt is jelezte, hogy milyen portfóliót, milyen „tárcát” kérne Trócsányi számára az EU „kormányában”, ez vagy a nemzetközi fejlesztés, vagy a bővítés lenne.

A volt miniszter tulajdonképpen esélyes jelölt is lehetne, volt alkotmánybíró, nagykövet Belgiumban, Franciaországban. A baj a miniszterségével lehet. Arató László, a Klubrádió brüsszeli tudósítója arra emlékeztetett, hogy azokat a jogszabály-módosításokat, amelyek miatt Magyarországot támadják, mind ő írta alá. Az ő minisztersége idején indult uniós eljárás a jogállamiság rendszerszerű leépítése miatt az ország ellen. Épp emiatt az Európai Parlament baloldali pártjaiban olyan hangokat hallani, hogy nem tudják elfogadni uniós biztosként. Más jelöltekkel is vannak gondok, de Trócsányi látszik a legkönnyebben támadhatónak. Gyenge volt a lengyel jelölt, őt lecserélték. Az olasz aspiráns sem látszott biztos befutónak, ott épp most alakul új kormány. Egyébként a Fidesz is jelezte már, hogy ha Trócsányi elbukik, akkor kit ajánlanának. Két név merült fel: Járóka Lívia és Győri Enikő.

Az egész mérlegelést nehezíti, hogy az Európai Parlament nem külön-külön szavaz a biztosokról, hanem egyszerre az egész testületről. Ursula von der Leyennek tehát egy olyan névsort kell összeállítania, amelyben nincs gyenge láncszem, mert akkor bukik az egész bizottság. A személyek elfogadása, vagy el nem fogadása mellett van azért játéktere például abban, hogy milyen portfóliót ad az országok jelöltjeinek. (Így volt például Navracsics Tibor esetében, akit úgy lehetett elfogadtatni, hogy egy hangsúlytalan feladatot kapott.)

Arató László megjegyezte még, az első biztosjelölt visszautasításának lehet egy figyelmeztető jellege is a tagország kormánya számára. A második jelölt, különösen, ha nő, akkor nagy valószínűséggel megkapja a posztot.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd.

Reggeli gyors
2019.08.29. 06:00
Műsorvezető: Lampé Ágnes