„Klubrádió
Hetes Stúdió

Navracsics: Nincs felelősségem a Fidesz felfüggesztésében

20/04/2019 18:08

| Szerző: Galavits Patrik/Klubrádió

Soros Györgynek tényleg van szava az Európai Bizottságban? Mit gondol a Sargentini-jelentés miniszterségét érintő kritikájáról? A leköszönő EU-biztos válaszol.

2019. április 20. Hetes Stúdió-részlet/Navracsics-riport
09:47
00:00

Miért gondolja, hogy büntetésből küldte ki Brüsszelbe a Fidesz? Átvenné Trócsányi László helyét az igazságügyi minisztérium élén? Tényleg megpróbálta befolyásolni a Bizottság munkáját Soros György, ahogy azt a kormánypropaganda állítja? Ezeket a kérdéseket is feltette a Klubrádió Navracsics Tibor leköszönő uniós biztosnak a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tartott előadása után. 

November elsejéig képviseli még Magyarországot Navracsics Tibor az Európai Bizottságban. A Közszolgálati Egyetemen az Ostrakon Szakkollégium által szervezett előadásán még a tőle megszokotthoz képest is óvatosan fogalmazott, beszédében inkább a bürokrácia és az EU működésének részleteiről beszélt az őt meghívó hallgatóknak. Ha véleményt nyilvánított, óvatosan tette – mint például a brexit esetében.

Navracsics Tibor szerint az EP-választásokat azért előzi meg a szokottnál nagyobb várakozás, mert a parlament szerepe jelentősen felértékelődött. Ennek okaként például az óraátállítás eltörlését nevezte meg – bár valószínűleg a választók inkább a magyar jogállamiságról szóló viták miatt hallottak többet az EP-ről.

A biztos felmérésekre hivatkozva azt mondja: az európaiak egyre élesebb határvonalat tudnak húzni az összeurópai és a hazájukat érintő kihívások közé. Majd arról is beszélt, hogy a jelenleginél sokkal fragmentáltabb Európai Parlament felállása várható a májusi választások után.

Az előadás után Navracsics Tibor kollégánk kérdéseire is válaszolt: mások mellett arra is, hogy látja hazai politikai jövőjét; érzett-e nyomást Soros György részéről a Bizottságon, ahogy azt a kormánypropaganda állítja; miért gondolja, hogy sem a hetes cikkely szerinti eljárás megindítása, valamint a Fidesz Néppártban történő felfüggesztésében sem terheli felelősség és miért mondta korábban azt, hogy a Fidesz akár büntetésnek is szánhatta brüsszeli kiküldetését.

Nem sokkal ezt követően egyébként a Politico is megszólaltatta Navracsics Tibort: a lapnak azt mondta, szeretett volna EP-képviselő lenni, de a pártja nem tartotta méltónak a tisztségre.

Galavits Patrik összeállítását a fenti "lejátszás" ikonra kattintva hallgathatja meg. Címlapkép: Flickr.com.