„Támogassa
Hetes Stúdió

Navracsics újra itthon

10/03/2019 07:09

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

Ma is a Fidesz tagja az uniós biztos, és reméli, hogy az is marad.

2019. március 09. Hetes stúdió - részlet 19.03.09. Navracsics Tibor
09:45
00:00

Az Európai Bizottság budapesti képviselete szervezésében Navracsics Tibor, aki az oktatási, ifjúsági kérdések uniós biztosa az idén lejáró mandátumú brüsszeli testületben, az ELTE jogi karán Európa jövőjéről  folytatott párbeszédet az egyetem diákjaival, valamint a milánói egyetem hallgatóival is, akik videókonferencia révén vettek részt a rendezvényen.

Kárpáti János: Kezdeném a végén, mert a kérdések és a válaszok lényegében az oktatásügy, az Erasmus-ösztöndíjak, az ifjúságpolitika témakörén belül maradtak, én viszont a program befejezése után külön megkerestem a magyar EU-biztost, mert úgy éreztem, hogy Budapest és Brüsszel viszonyában vannak most más, megkerülhetetlen kérdések is. Az érdemi válaszok elől azonban sikerült ügyesen félrehajolnia Navracsics Tibornak.

Navracsics Tibor nem tudta megmondani, hogy Magyarország, a magyar kormány, vagy kifejezetten Orbán Viktorral szemben növekedett az ellenérzés az Európai Bizottságon belül. Saját viszonya a Fideszhez: ma is tag, reméli, hogy az is marad. A jövőre vonatkozó terveiről nem tudott nyilatkozni, de megjegyezte, hogy ma is az ELTE jogi karának az oktatója. Az európai választások közeledtével szerinte a vita arról folyik, hogy miként menjen tovább az integráció. A Néppárt Fidesszel kapcsolatos döntését „ember nem tudná megjósolni”.

 
Navracsics Tibor,
Forrás: Flickr.com
 

Magán a rendezvényen ilyen kérdések nem merültek fel – hacsak nem számítjuk ide Navracsicsnak a bevezetőben elejtett megjegyzését, amikor elnézést kért azért, amiért a bárszék, amelyen ülnie kellett, eléggé nyikorgott. Mint mondta, sokszor érezte már labilisnak a székét, de ennyire még soha. 

A magyar oktatásügy helyzetét értékelve Navracsics Tibor két különösen problémás területet emelt ki: azt, hogy a rendszer nem szolgálja a társadalmi mobilitást, valamint hogy alacsony a nyelvoktatás hatékonysága.

Az összefoglalót a fenti "lejátszás" ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI, Koszticsák Szilárd.