„Klubrádió
Megbeszéljük...

Mi történt az Európai Néppártban?

6/03/2019 17:41

| Szerző: Klubrádió

Az EPP-ben megváltozott a hangulat. Ám még az is lehet, hogy Orbánnal közösen találnak ki valamit – véli Paul Lendvai.

2019. március 06. Megbeszéljük - részlet 19.03.06 Paul Lendvai
14:36
00:00

Ilyen cinikus és dörzsölt politikus, mint Orbán, gyakorlatilag nincs ma Európában - mondta egy interjúban nemrég Paul Lendvai, Bécsben élő világhírű magyar újságíró. Azóta viszont a miniszterelnök kapott egy ultimátumot az Európai Néppárt frakcióvezetőjétől. Mindkét fél válaszút előtt áll. Mi történhetett? - kérdezte Megbeszéljük című műsorunkban Bolgár György Lendvai Páltól. Az a kérdés, hogy Orbán tud-e egy gyors fordulatot venni, illetve az, hogy meddig mehet el egy kicsi ember egy óriással szemben? Lehet, hogy (Lenini értelemben) egy lépést visszalép – hangzott a válasz. Lendvai Pál szerint az EPP nem fogja kizárni a Fideszt a választás előtt, legfeljebb felfüggeszti a tagságát.

Manfred Weber frakcióvezetője egyébként azt követelte, hogy Orbán kérjen bocsánatot, vessen véget a Brüsszel-ellenes kampánynak, és vonja vissza a CEU elüldözését célzó döntéseket. Lehet, hogy ebből kettőt megtesz – vélte Lendvai Pál, de a miniszterelnök fejébe senki sem lát bele. A természetétől, sőt hangulatától függ, mit csinál éppen. Elképzelhető, hogy megjátssza majd a sértődöttet, de a további játék sokkal nehezebb lesz, mint az eddigi. Az Európai Néppártban ugyanis valóban megváltozott a hangulat.

Magyarországon Orbán szabadon csinálhat bármit, talán azt hitte, hogy másütt is. Ő volt a menekültválság legnagyobb haszonélvezője. Végül Lendvai Pál kiemelte: Magyarországon egy normálisabb, okosabb ellenzékre volna szükség, amely nem korrupt.

Az interjút a fenti "lejátszás" ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Paul Lendvai FOTÓ: MTI, Koszticsák Szilárd.