„Klubrádió
Reggeli gyors

Hallotta már valaki bocsánatot kérni Orbánt?

6/03/2019 08:07

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

A Fidesz Néppártban maradásához szabott három feltétel. Javaslat a magyar kormányfőnek az önmagával való elbeszélgetésre. Orbán európai hangja. Témák a külföldi lapokból.

2019. március 06. Reggeli gyors - részlet 2019.03.06 Lapszemle
05:53
00:00
Egyre többen teszik fel azt a kérdést, hogy tagja marad-e a Fidesz az Európai Néppárt politikai családjának. Erről kérdezte a Bild című, nagy példányszámú német bulvárlap munkatársa is Manfred Weber bajor politikust, aki a jobbközép irányzatú pártcsalád jelöltje az Európai Bizottság elnöki tisztségére.

Weber három olyan feltételt szabott, amelyek közül legalábbis kettőnek a teljesítése felettébb meglepő lenne Orbán Viktor magyar miniszterelnöktől. Az első: kormányának azonnal és végérvényesen fel kell hagynia a Brüsszel elleni kampánnyal. A politikai retorika esetleges módosulását – bizonyos korlátok között – nyilván többféleképpen lehetne értelmezni, ez a feltétel tehát meglehetősen rugalmas. Bár Orbán arcvesztése nélkül ez sem lenne könnyen kivitelezhető, hiszen a kormányfő a minap beígérte, hogy Juncker után jönnek majd a Timmermans-plakátok. De tegyük fel, hogy mégse jönnek.

Más tészta

Weber másik két feltétele azonban már egész más tészta. A miniszterelnöknek egyfelől bocsánatot kellene kérnie a pártcsalád tagjaitól. Kérdés, látta-e, hallotta-e már valaki Orbán Viktort bocsánatot kérni bármiért bármikor a közéletben. Másfelől Weber a korábbi nyilatkozatait most megtoldotta azzal a konkrét feltétellel, aminek a teljesítése nem értelmezés kérdése, hanem feketén-fehéren eldönthető, vagyis hogy a Soros György által támogatott CEU-nak tartósan Budapesten kell maradnia, és biztosítani kell számára azt, hogy ismét kiadhasson amerikai diplomákat is.

„A tudomány szabadsága számunkra és Európa számára központi érték. Orbán Viktornak lehetősége van arra, hogy e három pontban lépjen, és hitet tegyen az Európai Néppárt értékválasztása mellett” – mondta Weber a Bildnek nyilatkozva, és hozzátette: ehhez jönnek még olyan döntő kérdések, amelyek a demokratikus elveket és a politikai stílust érintik.

Az újságíró ezután emlékeztette a CSU politikusát arra, hogy Orbán hivatkozni szokott néhai Helmut Kohl kancellár európai örökségére, azt állítva, hogy attól eltávolodott a Néppárt. Weber válasza: „Nem. Orbán Viktor nem képviseli Helmut Kohl örökségét. Helmut Kohlnak nem a félelemkeltés volt a politikai stílusa. Kísérletet tenne arra, hogy egyben tartsa az EU-t, miként azt most én magam is teszem. De nem adna fel egyetlen központi értéket sem.”

Az interjúban szó esik arról is, hogy Orbán külön EU-testületet követel a migrációs kérdések kezelésére. A néppárti vezető szerint beszélni mindenről lehet, de a migráció nem a Kelet és a Nyugat közötti vitatéma, hanem olyan kérdés, amelyben a baloldaliak a nyitott ajtók politikáját akarják fenntartani, a jobboldali radikálisok kétségbe vonják a menekültek emberi méltóságát, és mindent el akarnak zárni, a kereszténydemokraták pedig egyensúlyt akarnak teremteni az ellenőrzés és a humanizmus között.

Végül a Bild újságírója azt kérdezte, hogy a magyar téma be fogja-e árnyékolni az európai választási kampányt. Manfred Weber azt reméli, hogy nem, mert ahhoz túlságosan hosszú a valóban fontos témák sora: Kína, Oroszország, a digitalizáció, a kontinens gazdasági ereje.

Orbán Viktor és Manfred Weber találkozója az Országházban
Orbán Viktor miniszterelnök fogadja Manfred Webert, az Európai Néppárt frakcióvezetőjét az Országházban 2015. szeptember 11-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
 

Kérdezze meg magától

A „magyar kérdés” bő teret kap a nemzetközi médiában. Így például a ZDF német közszolgálati televízió megkérdezte a Soros Györggyel egy plakáton szereplő Jean-Claude Junckert, mi a véleménye Orbánról, mire az Európai Bizottság elnöke – aki a magyar kormányzati plakát állítása szerint menekültek tömegét akarja zúdítani Európára – azt válaszolta: „aki európai ügyekben belpolitikai okokból hazudik, annak meg kell kérdeznie önmagától, vajon továbbra is az Európai Néppárt klubjához akar-e tartozni. Úgy gondolom, hogy már nem.”

Ez a megnyilatkozás helyet kapott egyebek közt a Reuters hírügynökség tudósításai között, és aztán – miként az a hírek globális keringése során elvárható – át is vette például a New York Times.

A Reuters egyébként külön is megszólaltatta Webert, akivel tegnap történetesen egy Rottersdorf nevű német településen találkozhattak az újságírók, és ott megerősítette nekik: a Fidesz ügyét március 20-án megvitató Néppárt az opciók egyikeként kezeli azt az eshetőséget, hogy a magyar tagpárt nélkül folytatja tovább az útját.

A hírügynökség ismerteti emellett a Fidesztől emailban kapott nyilatkozatot, miszerint nem akarják elhagyni az Európai Néppártot, hanem az a céljuk, hogy megerősítsék a Néppárton belül a migrácóellenes erőket.

Orbán európai hangja

Szintén a Reuters ismerteti azt az írásban megkapott állásfoglalást, miszerint a magyar kormányfő üdvözölte Emmanuel Macron francia köztársasági elnök minapi kezdeményezését, ami az Európai Unió megreformálására irányul.

Első hallásra talán meglepő, hogy Orbán üdvözöl olyasmit, amit Macron mond, de ahogy a nyilatkozat folytatódik, az már helyre teszi a dolgokat. Merthogy: „A részleteket illetően természetesen vannak köztünk nézetkülönbségek, de ezektől a véleményeltérésektől sokkal fontosabb, hogy a kezdeményezés jó kezdete lehet az Európa jövőjéről folytatandó komoly és építő szellemű párbeszédnek”.

Ebben az utolsó mondatban tehát Orbán Viktor európai hangon, az általa oly sokszor szapult politikai korrektség hangján szólt.

Reggeli gyors/nemzetközi lapszemle
2019. március 6., 07.00h
riporter: Kárpáti János