„Klubrádió
Reggeli gyors

A Fidesz tudatosan bomlasztja az Európai Néppártot?

1/03/2019 07:20

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

Egyre közelebb kerül a magyar kormánypárt ahhoz, hogy kitegyék a szűrét az EPP-ből. Finnországtól Portugáliáig érkeznek kérések a kizárással kapcsolatban. Nemzetközi lapszemle.

2019. március 01. Reggeli gyors - részlet 19.03.01. Lapszemle
05:18
00:00

Növekszik a belső nyomás az Európai Néppártra, hogy taszítsa ki soraiból a Fideszt – írja a Politico című amerikai lap és hírportál európai kiadása. A beszámoló szerint négy tagpárt is ilyen értelmű javaslatot fogalmazott meg. Két belgiumi tömörülés - a Flamand Kereszténydemokraták és a Vallon Humanista Demokraták –, továbbá a luxemburgi Keresztényszociális Néppárt közösen írt levelet Joseph Daulnak, a pártcsalád francia elnökének, kérve a Fidesz kizárását, a Portugál Néppárt pedig az elnökséghez intézett olyan tartalmú felhívást, hogy szüntessék meg vagy függesszék fel a magyar kormányzó párt tagságát.

Finnországtól Portugáliáig elégedetlenek a Fidesszel

Ezek az indítványok annak nyomán fogalmazódtak meg, hogy a magyar kormány nyilvános kampányt indított az Európai Néppárt egyik veteránja, Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnök ellen. „Annak, aki folyamatosan szembe megy a kereszténydemokrata ideológiával és értékekkel, nincs köztünk helye” - idézi a Politico Wouter Beke flamand pártvezetőt, valamint az Expresso című lisszaboni lap beszámolóját. Utóbbi szerint a portugál tagpárt úgy látja, hogy a Fidesz tudatosan igyekszik megtörni az Európai Néppárt egységét, közös célkitűzéseit. Az eltérések túl nagyok ahhoz, hogy benn tartsák a magyar tagpártot a pártcsaládban – véli a Portugál Néppárt. A Politico hozzáteszi, hogy a CDA nevű holland kereszténydemokrata tömörülés elnöke, Rutger Ploum szerint is napirendre kell tűzni a Fidesz helyzetét a pártcsaládon belül, mert az informális viták nem érték el a kívánt hatást. A hírportál szintén emlékeztet arra is, hogy korábban már a Svéd Mérsékelt Párt is jelezte, hogy kezdeményezni fogja a Fidesz kizárását, míg Petri Orpo, a Finn Nemzeti Koalíció Pártja vezetője olyan Twitter-bejegyzést tett közzé, miszerint megfontolás tárgyává teszik a Fidesz további tagságának a kérdését az Európai Néppárton belül.

A svédek már nem akarnak kilépni az EU-ból

Az EUObserver című brüsszeli uniós hírportál arról számol be, hogy az 1995 óta EU-tag Svédországban 24 esztendeje most először egyetlen párt részéről sincs napirenden az uniós tagság megszüntetésének a javaslata az európai parlamenti választási kampányban. A Svéd Baloldali Párt minapi kongresszusán 41-30 arányban úgy döntöttek, hogy hivatalosan felfüggeszti az Európai Unióból való kilépést célzó követelést. Eközben a szélsőjobbos Svéd Demokraták sem a távozást tűzték ki elérendő célnak, hanem azt, hogy kapcsolatot építhessenek ki a Matteo Salvini vezette olasz Ligával, valamint Marine Le Pen francia Nemzeti Gyűlésével.

Navracsics is része a gépezetnek

Egy másik uniós hírportál, az EurActiv részletesen ismerteti az Európai Bizottság hivatalos válaszát az Orbán Viktor által indított újabb bevándorlásellenes kampányra, amelynek keretében a magyar miniszterelnök újabb „levelet” írt honfitársainak, és abban azt állítja, hogy Brüsszel semmit sem tanult az elmúlt évek terrortámadásaiból, és még több bevándorlót akar hozni Európába. Az uniós testület állásfoglalása szerint a magyar kampány eltorzítja a tényeket. A dokumentum pontonként cáfolja a budapesti állításokat. Leszögezi egyebek közt azt: az egyes tagállamok, az afrikai országokkal együttműködve saját maguk döntenek önkéntes alapon arról, hogy engedik vagy sem szakképzett emberek jogszerű bevándorlását. A riporterek megkérdezték Mina Andrejeva brüsszeli bizottsági szóvivőt, hogy a biztosok testületének szerdai ülésén miként foglalt állást a kérdésben a magyar EU-biztos, Navracsics Tibor. Azt válaszolta, hogy a Bizottság konszenzussal hozza meg döntéseit. „Az egész Bizottság nevében beszélek, amelyhez Navracsics biztos is tartozik” - mondta a szóvivő. Az EurActiv szerint ennek ellenére volt már példa – 2016 októberében a kötelező kvóták elleni magyarországi népszavazás kapcsán - arra, hogy Navracsics két eltérő álláspontot alakított ki ugyanabban a kérdésben Brüsszelben, illetve Magyarországon.

Furcsán lobbizik Románia 

Ugyancsak az EurActiv ír arról, mely uniós tagállamok ellenzik, hogy a román Laura Kövesi legyen a létrehozandó európai ügyészség leendő vezetője. A román korrupcióellenes ügyészség volt irányítója számos politikust juttatott rács mögé hazájában. Mint az EurActiv írja, valamilyen fontos uniós tisztség betöltése előtt a tagállamok rendszerint azért szoktak lobbizni a többi kormány képviselőjénél, hogy azok fogadják el a jelöltjét. Most azonban fordítva történt, a román kormány azon dolgozott, hogy a többiek ne fogadják el Kövesi személyét. Bár a szavazás a tagállamok képviselőiből álló Tanácsban elvben és hivatalosan titkos, az EurActiv szerint kiszivárgott, hogy Románia mellett Bulgária, Lengyelország és Magyarország szavazott a román jogásznő ellen. Ezeket az országokat sorra véve, a brüsszeli hírportál cikke Magyarországgal kapcsolatban azt emeli ki, hogy Magyar Bálint szociológus és volt oktatási miniszter maffiaállamnak tartja Orbán Viktor Magyarországát.

Kárpáti János lapszemléjét a fenti "lejátszás" ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: 168 óra.hu.