„Klubrádió
Esti gyors

A svédek nem adnak ultimátumot a Fidesz miatt a Néppártnak

26/02/2019 15:53

| Szerző: Klubrádió

Már az Európai Néppárt minden tagját aggasztja a Fidesz politikája,  Orbán Viktor pedig saját magából és országából is problémát csinál másoknak – mondta a Klubrádiónak a svéd Mérsékelt Párt EP-képviselője, Gunnar Hökmark. A Néppárt svéd politikusai a napokban kezdeményezték a magyar kormánypárt kizárását a jobboldali pártszövetségből. De mint a svéd képviselő hozzátette, nem állítják a Néppártot választás elé, ha pedig a Fidesz marad, akkor sem tudja majd a populizmus felé tolná a pártszövetséget. Közben a horvát Parasztpárt részben Orbán Viktor miatt döntött úgy, hogy otthagyja a Néppártot. Gunnar Hökmarkkal és a horvát Parasztpárt elnökével, Kreso Beljakkal Galavits Patrik riporter beszélgetett.

2019. február 26. Esti gyors-részlet/Interjú svéd és horvát néppárti politikusokkal (2019.02.26.)
06:19
00:00
Megannyi elfogadhatatlan dolgot tett a Fidesz az elmúlt években Gunnar Hökmark szerint. A svéd Mérsékelt Párt EP-képviselője példaként említette a plakátkampányokat és a CEU kiszorítását az országból. A „vörös vonalat”, amiért a svéd konzervatív képviselők a Fidesz kizárását kezdeményezték a Néppártból (EPP) tehát nem a legújabb, Soros Györgyöt és Jean-Claude Junckert ábrázoló plakátok jelentették.

„A Néppárton belül politikai szempontból kell megvitatnunk a kérdést és le kell szögeznünk, hogy Orbán Viktor politikája nem egyeztethető össze a frakciónk értékeivel. Orbán Magyarországnak is árt. Természetesen a magyar kormánynak joga van különböző intézkedéseket megtenni – mi nem ezt vitatjuk el tőlük, ahogy azt Orbán Viktor néha állítja. De minden országnak tisztelnie kell az alapértékeinket: a jogállamiságot és a demokráciát” – mondta az EP-képviselő, aki a többi néppárti svéddel együtt még múlt pénteken, február 22-én kezdeményezte a Fidesz kizárását az EPP-ből, illetve annak frakciójából.

Problémát csinál másoknak

Egy párt kizárásához az EPP hét tagpártjának szavazatára van szükség legalább öt országból. A Gunnar Hökmark által elmondottak alapján nem elképzelhetetlen, hogy a kizárásról szóló konkrét javaslatnak lenne elég támogatója.

„Szerintem a Néppárt minden tagját aggasztja Orbán Viktor politikája. Mindenki látja, hogy a magyar miniszterelnök saját magából és Magyarországból is problémát csinál másoknak” – beszélt a Mérsékelt párti politikus a Néppártban uralkodó hangulatról.

Hozzátette, hogy természetesen nem mindenkit háborít fel ugyanannyira a Fidesz politikája, és azt is elmondta: személy szerint tiszteli a néppárti frakció magyar tagjait, akik a szavazásokkor legtöbbször követik a néppárti akaratot.

Plenary session - Implementation and functioning of the .eu top level domain name
 
 Gunnar Hökmark, a svéd Mérsékelt Párt EP-képviselője
 Fotó: Európai Parlament/Alexis HAULOT
 


Tettek mezején

Amíg az EP-ben csak üzengetnek a Fidesznek, Horvátországban már vannak, akik a tettek mezejére léptek: a horvát Parasztpárt (HSS) a minap közleményben jelentette be, hogy elhagyja a Néppártot, mert az már nem azokat az értékeket képviseli, mint amikor csatlakoztak hozzá.

„Elfogadhatatlannak tartjuk, amit Horvátországgal tesznek. A magyar-horvát határon álló kerítés nem összeegyeztethető a kereszténység, a szolidaritás és az egyesült Európa eszméjével. Ezer évig egy ország voltunk, most pedig elektromos jelzőrendszer választ el minket. Ez szégyen.”

Ezt Kreso Beljak, a párt elnöke mondta. Persze aligha rázza meg a Néppártot a Parasztpárt kilépése, elvégre egy képviselőt sem adnak a frakcióba. A néppárti frakciónak jelenleg a kormánypárti HDZ ad négy képviselőt, illetve egy független politikus a tagja.

A Parasztpárt szemét ráadásul elsősorban nem a Fidesz, hanem a szerb elnök, Alekszandar Vucsics pártja szúrja.

„Vucsics sokkal jobban zavar minket. Ez az ember fegyvert fogott a horvátok ellen húsz évvel ezelőtt – Orbán legalább nem fegyveres háborút vív. Alekaszandar Vucsics azonban a hadseregben harcolt, ő jelenti nekünk az igazi problémát” – mondta el a pártelnök.

Kreso Beljak
 
Kreso Beljak,
a horvát Parasztpárt (HSS) elnöke
Fotó: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
 


Csak szavakban

Az, hogy a Fidesz eddig olcsón megúszta az európai értékekkel szembemenő politikáját, nem kis részben Manfred Webernek, a Néppárt bajor frakcióvezetőjének köszönhető, aki a hetes cikkely szerinti eljárás megindítását ugyan megszavazta tavaly szeptemberben, de ezen kívül a legtöbb botrányt csak szavakban ítélt el. Gunnar Hökmark szerint azonban a német politikus nem elvtelen, hanem diplomatikus maradt.

„Manfred Weber frakcióvezetőként sokkal óvatosabb üzenetet fogalmaz meg, de nincs okom feltételezni, hogy nem védi a Néppárt értékeit.”

A svéd EP-képviselő elmondta: mivel Manfred Weber támogatta a 7-es cikkely szerinti eljárás megindítását, nincsenek veszélyben bizottsági elnöki ambíciói, azt mások sem fogják megkérdőjelezni a Néppárton belül.

Már így is Orbánt másolja

A hírek szerint a kormányzati propagandamédia Szlovénia után Horvátországban is érdekeltségeket szerezne magának. A tavalyi szlovén választásokon meg is jelentek az országban a migránsokkal riogató plakátok. A Parasztpárt elnöke azt mondja: nem tart tőle, hogy az esetleges magyar kormányközeli médiavásárlások jelentősen befolyásolnák az ottani történéseket. Szerinte a horvát miniszterelnök már így is Orbán Viktort másolja.

„Orbán Viktornak semmi szüksége saját kampány indítására Horvátországban. A jelenlegi miniszterelnök megteszi ezt helyette – Andrej Plenkovic a magyar miniszterelnöktől tanultakkal játszik” – fogalmazott.

A HSS elnöke azt is elmondta: egyáltalán nem érdekli a Néppárt további sorsa. Így az sem, hogy sor kerülhet-e szakadásra a viták miatt.

„Nem tudom és nem is foglalkoztat a kérdés. Demokráciában élünk, a nagy német, francia vagy magyar pártok mind eldönthetik, mit szeretnének csinálni. Annyi azonban biztos, hogy ez már nem a mi politikai családunk.”

Ugyanakkor hozzátette, nagyon reméli, hogy lesznek még, akik a Néppárt jelenlegi politikája miatt elhagyják a frakciót vagy a pártszövetséget.

Orbán Viktor és Manfred Weber találkozója az Országházban
 
 Orbán Viktor miniszterelnök fogadja Manfred Webert, az Európai Néppárt frakcióvezetőjét az Országházban 2015. szeptember 11-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
 


Nincs napirenden

A liberális német lap, a Die Zeit publicistája a Fidesz megbüntetését belengető hírre úgy reagált: a magyar kormánypártból mártír lenne a kizárással, ezért a néppártiaknak inkább frakción belül kellene kiközösíteniük Orbán Viktort.

Gunnar Hökmark azonban ezt másképp látja, szerinte a vitában ez messze nem a legfontosabb kérdés.

„A politikai üzenetet kell nézni: ennek pedig úgy kell hangoznia, hogy Orbán Viktor nem elfogadható a Néppártnak. Ehhez képest másodlagosak az olyan szervezeti kérdések, mint hogy mi legyen a fideszes képviselőkkel. Ki kell jelentenünk, hogy az Orbán Viktor által használt retorika árt Magyarország megítélésének és félrevezető az EU-val kapcsolatban.”

Gunnar Hökmark elmondta: nem állítják a Néppártot „vagy a Fidesz vagy mi” választás elé. Ha nem zárják ki a magyar kormánypártot, ők akkor sem lépnek ki, mert bíznak az általuk képviselt értékekben és nem tartanak attól, hogy az EPP-t a populizmus felé tolná a Fidesz.

Nem úgy tűnik tehát, hogy a Fidesz valóban nehéz helyzetbe került volna a Néppártban: a kizárás kezdeményezése valószínűleg inkább kampányfogás, amit alátámaszt a Népszava keddi értesülése is. A lapnak az EPP szóvivője, Pedro López de Pablo azt állította, a frakció következő ülésén nem lesz napirendre tűzve a magyar kormánypárt új plakátkampánya és kizárása sem.

Interjú Gunnar Hökmark EP-képviselővel (svéd Mérsékelt Párt) valamint Kreso Beljakkal,a horvát Parasztpárt elnökével 

Esti gyors
2019. február 26., kedd 18.00h
riporter: Galavits Patrik