„Klubrádió
Eurozóna

Előbb-utóbb kikerül a Fidesz az Európai Néppártból

1/02/2019 15:22

| Szerző: Klubrádió

Szelídül a populisták retorikája, bár Orbán Viktort még mindig hősnek tekintik. A miniszterelnök egyre ritkábban lép vissza egy-egy merész kijelentés után.

2019. február 01. Eurozóna - részlet 19.02.01. Hegedűs István
13:32
00:00

Az Európai Néppárt képtelen kilökni soraiból Orbán Viktort, és ezzel támadásoknak teszi ki magát. A liberálisok, zöldek és szociáldemokraták élnek is a lehetőséggel, míg a radikális jobboldal hősnek tekinti a magyar miniszterelnököt. Így ítéli meg a helyzetet az EP-vitát követően a Magyarországi Európa Társaság elnöke.

Orbán általában provokációkkal hívja fel magára a figyelmet, prototípusa a populizmusnak, nagyokat mond, aztán visszalép, Bár az utóbbi időben egyre kevésbé jellemző rá a visszalépés – véli Hegedűs István. Az éles kemény hang korábban hatásos lehetett, most ezzel a stílussal már nem nyer, hanem elszigetelődik.

A Fidesz előbb-utóbb ki fog kerülni a néppártból. Bár a magyar ellenzéki választók az Európai Uniótól várják a megoldást,azt tudniuk kell, hogy ez egy hosszú folyamat. Az Európai Tanács dilemma előtt áll, még nem világos, hogy meddig mehet el egy tagállammal szemben. A populisták pedig azon gondolkodnak, hogy az unió lerombolására törekedjenek, vagy pedig annak átalakítására. Úgy tűnik, az Eu-ból nem akarnak kilépni, de még az eurozónából sem. Erre utal az utóbbi időben visszafogott retorika. Hegedűs István szerint tehát téves az a feltételezés, hogy Orbán Viktor tematizálná az unióban felvetődő témákat, bár kétségtelenül sok szó esik róla.

Zentai Péter interjúját a fenti „lejátszás” gombra kattintva hallgathatja meg. FOTÓ: 168 óra.hu