„Klubrádió
Reggeli gyors

„Orbánnak jól jön a konfliktus, de az már rosszul érintené, ha kizárnák a Néppártból”

8/03/2019 12:55

| Szerző: Klubrádió

Orbán Viktornak belpolitikai szempontból hasznos a magyar kormány és az Európai Néppárt közti feszültség, viszont ha a Fidesznek mennie kellene a pártcsaládból, az már hátrányos lenne a kormánypártra – mondta Virág Andrea, a Republikon Intézet elemzője a Reggeli gyorsban.

2024. április 19.
00:00
00:00
Miután az Európa Néppárt (EPP) frakcióvezetője és csúcsjelöltje, Manfred Weber ultimátumot adott, három feltétellel. Ezek: az unió-ellenes plakátok lecserélése, bocsánatkérés a néppárti tagoktól, a CEU megmaradása Budapesten. A kormány aszt ígéri, az első feltételt, a plakátok lecserélését, teljesíti. Szijjártó Péter külügyminiszter viszont már közölte, hogy szó sem lehet bocsánatkérésről, mert szerinte nincs miért elnézést kérniük.

A Reggeli gyorsban Virág Andrea, a Republikon Intézet elemzője arról beszélt, hogy a Néppártra nyomás nehezedik majd, a pártcsaládon belülről és is kívülről is. A pártszövetség nyugat-európai tagjai, ahogy közeledik a május végi európai parlamenti választás időpontja, belpolitikai okokból is fellépnek Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével szemben, mert a szavazóik ezt várják el tőlük – hangsúlyozta a politológus. Hozzátette ugyanakkor: a nagy kérdés, hogy mekkora lehet majd a néppárti frakció. El kell dönteniük, hogy lemondhatnak-e a Fidesz által garantált 12-13 képviselői mandátumról, miután kizárták a magyar kormányzó pártot soraikból.

Emellett a pártcsaládon kívüli pártok is követelhetik, hogy ne elégedjenek meg a Brüsszel-ellenes plakátok lecserélésével. Erre utal, hogy a zöldek csúcsjelöltje, Bas Eickhout uniós képviselő azt nyilatkozta, hogy a Néppártnak nemcsak akkor kellene felháborodnia, amikor a magyar kormány a néppárti Jean-Claude Junckert teszi a plakátokra, hanem akkor is, amikor a zöldpárti Judith Sargentinit is, aki elkészítette a magyar kormányt elmarasztaló jelentést. Eickhout szerint nemcsak Junckertől, hanem Sargentinitől is bocsánatot kellene kérni. 

Reggeli gyors
2019. március 08. péntek 8.30
Műsorvezetők: Pikó András - Pálinkás Szűcs Róbert 

 

 

Az interjút a fenti "lejátszás" ikonra kattintva hallgathatja meg.