„Klubrádió
Reggeli gyors

Orbánt még erőszakosabbá tették

8/03/2019 11:44

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

A Néppárt csak lassan ismerte fel, hogy Orbán Viktort belátással és megértéssel nem lehet rávenni demokratikus kötelezettségek tiszteletben tartására, mert az autoriter jellemek a kompromisszumkészséget a gyengeség jelének tartják – írja a Süddeutsche Zeitung.

2019. március 08. Reggeli gyors - részlet 2019.03.08 Lapszemle
04:45
00:00
Az Európai Néppártban (EPP) hangos gondolkodás folyik Orbán Viktor magyar miniszterelnök pártjának a kizárásáról, miközben Magyarországról egymásnak ellentmondó jelzések érkeznek – írja a a Fidesz-ügy pillanatnyi állásáról a Frankfurter Allgemeine Zeitung, a német média legtekintélyesebb, jobbközép irányzatú lapja.

Egyfelől, másfelől

A budapesti megnyilvánulások ellentmondásosságára azzal utal, hogy ismerteti egyfelől Gulyás Gergelynek, a Miniszterelnökség vezetőjének azon kijelentését, miszerint a Fidesz a Néppártban akar maradni, valamint azon bejelentését, hogy a nagy vitát kiváltó, Soros György és Jean-Claude Juncker ellen irányuló plakátkampányt a jövő héten egy másik kampánnyal helyettesítik, amely a magasabb születési rátát propagálja majd.

Másfelől viszont – írja a frankfurti lap – a kormányhű Magyar Nemzet azt követelte, hogy a Fidesz távozzon a Néppártból, mert az feladta saját valódi értékeit, és már nem különbözik a szocialistáktól vagy liberálisoktól.

Orbán mindeddig hűvösen reagált azokra a felszólításokra, hogy tegyen hitet az Európai Unió értékei mellett – állapítja meg a Frankfurter Allgemeine.

… annak meg kell fékeznie Orbánt

A liberális szemléletű müncheni Süddeutsche Zeitung Karl-Markus Gauss osztrák írónak, a Literatur und Kritik című folyóirat kiadójának, a Német Nyelv és Költészet Akadémiája tagjának az írását közli a Magyar Tudományos Akadémia ügyéről.

Gauss szerint félő, hogy nem hallják meg a magyar tudósok legújabb segélykiáltását, pedig aki meg akarja menteni Európában a demokráciát, annak meg kell fékeznie a magyar miniszterelnököt.


Magyarország nem annyira fontos

Sok mindennek kellett történnie ahhoz, hogy ez a tiszteletre méltó akadémia, amelyet csaknem kétszáz évvel ezelőtt alapítottak, és amely elkötelezett a nemzet szellemi előrehaladása mellett, kétségbeesett tiltakozással, drámai felhívással forduljon az európai nyilvánossághoz a tudomány magyarországi szabadságáért aggódva, szolidaritást és támogatást remélve.

Elvétve megjelent ugyan rövid jelentés erről a segélykiáltásról, de jelentősebb visszhangról, még kevésbé külföldi személyiségek, intézmények, kormányok támogatásáról nem lehet beszélni – állapítja meg a szerző.

Karl-Markus Gaussnak úgy tűnik, Magyarország nem annyira fontos az európaiaknak, hogy saját értékeik elleni támadásnak tekintsék, ha ott lebontják a sajtó, a művészetek és a tudomány szabadságát.

Orbán laborja

Orbán Viktor – írja a Süddeutsche vendégkommentátora – Európa közepén létrehozott egy olyan állami kísérleti laboratóriumot, amelyben a legkevésbé sem titokban a polgári demokrácia eltörlésével kísérleteznek.

A terméket paradox módon „illiberális demokrácia” néven szabadalmaztatták. Ez az elnevezés a politikai propagandaosztály zseniális agyszüleménye, éppolyan értelmetlen, mint ha Algéria liberális diktatúraként méltatná önmagát – fogalmaz Gauss.

Csak lassan ismerték fel

Az Európai Néppárt brüsszeli frakciója – folytatja – csak lassan ismerte fel, hogy Orbán Viktort belátással és megértéssel nem lehet rávenni demokratikus kötelezettségek és civilizációs hagyományok tiszteletben tartására.

Éppen ellenkezőleg, az autoriter jellemek a kompromisszumkészséget a gyengeség jelének tartják, így hát Orbánt a neki tett engedmények csak még jobban felbátorították, hogy még erőszakosabban kövesse céljait.

Csak nagy késéssel vette rá magát a Néppárt arra, hogy megfontolás tárgyává tegye a Fidesz szankcionálását, vagy akár kizárását a pártszövetségből. Ezzel – teszi hozzá a szerző – az európai szociáldemokraták példáját követték, akik kitartottak az úgynevezett román szociáldemokrata párt mellett, amely párt egyetlen ideológiai alapon, nevezetesen a korrupción nyugszik.

Nagy ára van a Fidesz-szavazatoknak

Azokért a szavazatokért, amelyeket ez a két párt az európai parlamenti választásokon eddig szállított a maga pártcsaládjának, túlságosan nagy árat kellett fizetni. Pénzügyileg is, mert a Fidesz és a román PSD zsebre tette az Európai Uniótól kapott összegeket.

Másfelől politikailag, mert ezeknek a pártoknak az önző jellege nem ismeri a szolidaritást, viszont annál inkább kedveli a szabályok megsértését.

Végül, de nem utolsósorban nagy árat kell fizetni erkölcsi értelemben is – írja Gauss – és név nélkül idéz egy néppárti képviselőt, akit megkérdeztek, hogy szívesen együttműködik-e a Fidesszel, és aki szerint ha meg akarják őrizni a polgári többséget Európában, akkor az embernek mindkét szemét le kell hunynia.

Reggeli gyors/Külföldi lapszemle
2019. március 8., péntek 07.00h
riporter: Kárpáti János