„Klubrádió
Reggeli gyors

Orbán elvesztette a fonalat

7/03/2019 12:36

| Szerző: Galavits Patrik/Klubrádió

Biztos a Fidesz Néppártból történő kizárásában a Klubrádió által megkérdezett németországi elemző, Milan Nic. A Német Külügyi Intézet munkatársa azt mondja, Manfred Weber személyes ambícióit is veszélybe sodorja Orbán Viktor politikája, és a magyar miniszterelnök az utóbbi időben több szövetségesét is elvesztette, ezek után pedig rosszul mérte fel, mennyit engedhet meg magának.

2019. március 07. Reggeli gyors-részlet - Interjú Milan Niccel (2019.03.07.)
08:12
00:00
Egyre nagyobb a feszültség az Európai Néppártban (EPP) a Fidesz miatt, eddig az alakulat tíz tagja jelezte tizenhárom országból, hogy kezdeményezi a magyar kormánypárt Fidesz kizárását a pártcsaládból.

Az EPP március 20-án szavaz a Fidesz sorsáról. Manfred Weber, a Néppárt EP-frakcióvezetője feltételekhez kötötte a Fidesz maradását. A CSU-s politikus arra szólította fel Orbán Viktor kormányfőt, Fidesz-elnököt, hogy azonnal állítsa le a brüsszelező kampányát, kérjen bocsánatot a Néppárttól és biztosítsa a CEU Budapesten maradását.

Az ultimátumra Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója reagált szerdán. Azt mondta, hogy a pártfegyelemnél fontosabb a keresztény értékek védelme és a migráció elleni küzdelem.

Nem tűnik tehát kompromisszumkésznek a Fidesz, a Német Külügyi Intézet (DGAP) szlovák elemzője azt mondja, gyakorlatilag biztos, hogy a magyar kormánypárt már nem sokáig lesz az EPP tagja. Hidvéghi Balázs nyilatkozata pedig azt mutatja: Budapesten már készítik is a Néppárt elhagyásának kommunikációs forgatókönyvét.

Új szöveg a magyar szavazóknak

„Az Orbán Viktorhoz hasonló politikusok soha nem akarnak gyengének látszani. Szóval valószínűleg elébe akar menni az eseményeknek. Feszültség van a Néppártban a Fidesz miatt, és a magyar miniszterelnök minden bizonnyal felmérte, hogy a március 20-i szavazást el fogja veszíteni. A legutóbbi Fidesz-közlemény pedig arra utal, hogy a magyar választóknak új narratívát akar gyártani a kormány, amivel azt bizonyítaná, hogy igazából minden döntés Budapesten születik és nem máshol” – mondta Milan Nic.

Az elemző szerint ezért végső soron mellékes, hogy a Fidesz végül önszántából hagyja-e el a Néppártot vagy kirúgják, ezzel együtt Nic úgy véli, Orbán Viktor ezúttal rosszul mérte fel a lehetőségeit.

„Több dolog is megváltozott. Jönnek például az EP-választások. Ez nemcsak Orbán Viktornak fontos kihívás, de a Néppárt olyan lényeges szereplőinek is, mint a CDU és a CSU új vezetői. A Fidesz politikája pedig magyarázkodásra kényszeríti őket a saját EP-kampányuk alatt. Könnyen kritizálhatóvá válnak az ellenfeleik számára.

Hosszú időbe telt, de elérkezett a pillanat, hogy Orbán Viktor és a Fidesz állandó botrányai mérgezővé váltak a német szövetségeseinek. Jól megfigyelhető ez azon is, ahogy a német média közvetít a magyarországi eseményekről: kifejezetten kritikusan, pedig korábban ez nem volt mindig jellemző. Tipikus példáját láthatjuk annak, hogy egy erős vezető, aki a hazájában sikeresen építkezik, hogyan veszíti el a külföldi történések fonalát.”

Az eddig Orbán Viktorral megengedő Manfred Weber szerinte nem véletlenül váltott keményebb hangnemre.

„Az Orbán Viktor körül kialakult vita tönkreteheti a bizottsági elnökségről szőtt terveit. Jelenleg sokan Orbán Viktor barátjaként látják, egy olyan emberének, aki nem tartja tiszteletben az európai értékeket. Attól tart, hogy különböző politikai közösségek összefognak ellene amiatt, hogy sokáig pártfogója volt az EPP fekete bárányának. Nem érdeke most szembemenni másokkal, éppen hogy szélesítenie kell azoknak a körét, akik elfogadhatónak tartják. Orbán Viktor ugyanakkor ennek az ellenkezőjét akarja: folyamatos konfrontációt és a migráció kampánytémává emelését. Ez egy lehetséges Spitzenkandidatnak nem jön jól.”

B-terv, nem szívesen

Közben már arról jelentek meg hírek, hogy a Fidesz szélsőjobboldali pártokkal tárgyal az esetleges szövetségkötésről, ami B-terv lehet a néppárti kiebrudalás után. Hidvéghi Balázs tagadta ezeket a híreszteléseket. Milan Nic azt mondja, nehéz kiigazodni a fideszesek utóbbi hetekben tett kijelentésein, de szerinte tévedés azt gondolni, hogy a háttérben nem folynak egyeztetések.

„Egyrészt hallottuk, hogy nincs B-terv, a Fidesz a Néppártban akar maradni. De ne legyünk naivak, biztosan folytattak tárgyalásokat más pártcsaláddal. Tehát mégiscsak van B-terv, de aligha lépnének szívesen erre az útra. A Fidesz érdeke mindig is az volt, hogy a legnagyobb pártcsalád tagja legyen, mert az EPP sokáig védelmébe vette a pártot. Úgy tűnik, ennek vége. Azt hiszem, Orbán Viktor most szembesülhet a politikájának következményeivel: nem egy konkrét ügy miatt alakult ki a jelenlegi helyzet, sokkal inkább évek történéseinek kikristályosodását és betetőzését látjuk.”

Orbán nem értette

A szlovák elemző szerint a magyar miniszterelnök eddig ügyesen lavírozott a nemzetközi kapcsolataiban, most azonban kezd kicsúszni alóla a talaj.

„Két hatalmas hiba van Orbán Viktor stratégiájában, ami megmutatja, hogy ő sem tévedhetetlen, egyre kevésbé értette meg a körülötte zajló eseményeket és hogy végső soron elszigetelődik. Talán ő is elhitte a maga által kreált álhíreket.”

Milan Nic úgy gondolja, a Fidesz német partnereinek új vezetőit, az Angela Merkelt a CDU élén váltó Annegret Kramp-Karrenbauert és a CSU elnöki székét elfoglaló Markus Södert ismerte félre a magyar miniszterelnök.

„A vezetőváltások során Orbán Viktor eddigi barátai vesztettek és marginalizálódtak – különösen igaz ez a CSU-ra, amelyben Horst Seehofer személyesen is jó viszonyt ápolt a magyar miniszterelnökkel. Az őt követő Markus Söder viszont pragmatikus, elsődleges célja, hogy javítsa a CDU és pártja kapcsolatát. Annegret Kramp-Karrenbauer pedig nem menne bele a régi harcokba, tiszta lappal akarta indítani pártelnökségét. Orbán Viktor azonban a húzásaival lépéskényszerbe hozza őket.”

 

Tovább erőltetné, de a többiek már unják

Emellett Milan Nic szerint a németek is végképp megunták a Fidesz állandó migránsozását.

„Azt sem érti, hogy a német konzervatívok már maguk mögött hagynák a migráció kérdését. Az utóbbi pár hónapban a bevándorlás nem volt meghatározó téma Németországban. Orbán Viktor viszont továbbra is ezt erőltetné, ebbe szeretné a pártvezetőket visszarángatni. Innentől kezdve pedig a magyar miniszterelnök egy kezelendő problémává lép elő. Ebből a szempontból Orbán Viktor rosszul választott kampánytémát – döntésre kényszeríti a német szövetségeseit, azoknak már nem elég félmegoldásokba menekülniük. Rendet kell tenniük a Néppártban és a saját kampányukban, hogy jó eredményt érhessenek el a májusi választásokon.”

Az elemző azt mondja, a Néppártban aligha akartak botrányt az EP-választások előtt, de a Fidesz politikája kényszerpályára vitte őket.

„Az EPP nem vitte volna kenyértörésre a dolgot a Fidesszel, de a magyarok túl messzire mentek a plakátkampányukkal, ezzel pedig válaszadásra késztették a Néppártot. Úgy látom, az EPP-ben azt is felmérték, hogy Orbán Viktorban nem lehet megbízni. A szeptemberi hetes cikkelyes szavazás után is várták, hogy kevésbé lesz konfrontatív és nem okoz majd gondot a néppárti vezetésnek, de csalódtak benne. Mára teljesen eljátszotta a szavahihetőségét.”

A szlovák elemző hozzátette: könnyen elképzelhető, hogy Manfred Weber azért támasztott szigorú feltételeket a Fidesz maradásához, mert tudta: Orbán Viktor aligha lesz hajlandó bocsánatot kérni vagy gyökeresen változtatni eddigi politikáján.

Reggeli gyors/Interjú Milan Nic elemzővel
2019. március 7., csütörtök 07.30h
riporter: Galavits Patrik