„Klubrádió
Esti gyors

EP: három frakció elutasítja a fideszeseket, Deutsch mégis alelnök lett

10/07/2019 20:27

| Szerző: Klubrádió

Ujhelyi Istvánt, az MSZP európai parlamenti képviselőjét kérdeztük arról, mi történik most az EP szakbizottságaiban, hiszen a legfrissebb hírek szerint Deutsch Tamás alelnök lett a költségvetési ellenőrző bizottságban, de több frakciótársa, így a kommunikációs igazgató Hidvéghi Balázs esetében elnapolták a döntést. 

2019. július 10. Esti gyors / részlet, Ujhelyi István (19.07.10.)
05:10
00:00

Friss hír, hogy a 11-6 arányban jóváhagyták Deutsch Tamás jelölését, két és fél évre alelnök lesz a költségvetési ellenőrző bizottságban. Előtte egyébként a populistának és EU-ellenesnek tartott cseh kormánypárt jelöltjét, Martina Dlabajovát is megválasztották.

Ujhelyi István ezt úgy kommentálta: Deutschnak a jobb- és a szélsőjobboldal szavazataival sikerült megválasztatnia magát. Ugyanakkor kedden a liberális és a zöld frakció, ma a Szocialisták és Demokraták szavazták meg, hogy elutasítják a Fidesz jelöltjeit. Öt bizottságból különböző híreket hallani, például a Fidesz-kormány volt igazságügyi minisztere, Trócsányi László jelöltsége és a szélsőjobboldali Salvini-féle frakció jelöltje miatt megakadt a munka abban az érintett testületben - mondta.

Kiemelte: az elmúlt évtizedekben az EP-ben az volt a megszokott rend, hogy egy bonyolult számítási metódus alapján kapnak posztokat a frakciók, és nem szólnak bele a többiek, hogy kit jelölnek az adott tisztségre, eddig mindig megszavazták az érintetteket.

 
Plakátkampány Soros Györggyel és a néppárti Jean-Claude Junckkerrel
 


Most először fordul elő, hogy Salviniék, a Fidesz, és néhány helyen a lengyel Kaczynski-féle párt (Jog és Igazságosság) jelöltjeit nem támogatják az Európa-párti frakciók, ezért lehet, hogy egyes bizottságokban „átcsúsznak” a fideszesek, máshol elhalasztják róluk a döntést. Azért ilyen vegyes a kép, mert nem volt arra idejük és lehetőségük az egyes frakcióknak, hogy külön tárgyaljanak ezekben az ügyekben, most a Bizottság elnökjelöltjének a meghallgatása, a jövő heti választás köti le a figyelmet.

Ujhelyi István szerint látnia kell az európai politikának: elképesztő, hogy az Orbán-kormány évek óta "hazug kampányt folytat az európai értékek ellen", a Fidesz pedig a Néppártban mindenkivel összevész, leül tárgyalni a szélsőjobbal, majd mikor látja, hogy ott nem lesz győzelem, visszakönyörgi magát. Ilyen helyzettel eddig nem kellett szembesülniük az EU-ban. Szerinte a Néppárt sem védheti tovább a fideszeseket.

Az index cikkében közölte: Deutsch mellett Gál Kinga (biztonságpolitika) is alelnök lesz, halasztották viszont a szavazást Bocskor Andreáról (kultúra és oktatás), Hidvéghi Balázsról (állampolgári jogok, belügyek) és Trócsányi Lászlóról (alkotmányos ügyek).

Az interjút a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg.

Esti gyors
2019. július 10., szerda 18:30
Műsorvezető: Lampé Ágnes