„Klubrádió
Reggeli gyors

A szuverenitás fikciójához ragaszkodik a kormány

8/07/2019 14:20

| Szerző: Klubrádió

A magyarok kétharmada szívesen venné, ha bevezetnék az eurót, mert ettől stabilitást remél. A politikát ez nem érdekli.

2019. július 08. Reggeli gyors - részlet 19.07.08. Bod Péter Ákos
08:15
00:00

Horvátország jelezte, hogy jelentkezik az európai árfolyam-mechanizmusba, mert szeretné bevezetni az eurót. Erre 2024-es dátummal esélye is van. Kérdés, hogy ennyivel jobban áll a horvát gazdaság, mint a magyar, vagy ennyivel jobban akarja a közös pénzt.

Bod Péter Ákos közgazdász, volt jegybankelnök szerint mindkettő igaz. Képesség és készség is kell az euró bevezetéséhez. Igazodni kell az uniós szabályokhoz, két éven át megfelelő szinten kell tartani az államdósságot, az inflációt, a nemzeti valuta árfolyamát, az inflációt, s ha mindez stabilan megvan, akkor jöhet az euró.

További kérdés lehet, hogy egy viszonylag gyenge gazdaságú országnak érdemes-e bevezetnie. Nem jár-e úgy, mint Görögország. Bod Péter Ákos szerint a görögök a drachmával is megjárták volna, de akkor nem kapott volna olyan mentőcsomagot, mint amilyet kapott. Egyébként Horvátország gyakorlatilag benne van az eurózónában, hiszen a turisták azt visznek oda, a nagy cégek abban számláznak, abban vesznek fel hiteleket. Ez különben Magyarországra is igaz.

A magyarok kétharmada szeretné az eurót, hiszen látja, hogy az egyfajta védelmet is ad. Egykor a politikai elit is akarta, még az első Orbán-kormány is. De most nem akarja, egyszerűbb neki a forint árfolyamával játszani. Mellesleg, ha mégis felmerülne a csatlakozás gondolata, feszesebb költségvetésre és alacsonyabb inflációra lenne szükség. Bod Péter Ákos úgy véli: a politikai elit a szuverenitás fikciójához ragaszkodik, ugyanis a forint nem jelent valódi szuverenitást. Egyes vezetőkben pedig ott van az Európa elleni gyűlölet.

Az interjút a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Marjai János.

Reggeli gyors
2019.07.08 06:00
Műsorvezető: Szénási Sándor