„Klubrádió
Reggeli gyors

Mellár: Jövőre meglesz a böjtje az uniós pénzek elszórásának

8/05/2019 11:00

A vártnál kisebb gazdasági fejlődés és magasabb infláció lesz, az ország versenyképessége pedig nem fog javulni a következő években. A fő ok, hogy a kormány nem jól használta fel az uniós pénzeket, valamint hogy nincs elég dolgozó. Kifulladóban az alacsony bérekre építő, összeszerelőüzem-szerű gazdaság – mondta Mellár Tamás gazdaságpolitikus, parlamenti képviselő.

2019. május 08. Reggeli gyors-részlet/Interjú Mellár Tamással (2019.05.08)
01:05
00:00

Lassan de elérheti kapacitáskorlátait a magyar gazdaság – állapítja meg friss előrejelzésében az Európai Bizottság, amely bár javított az az idei és a jövő évi magyar növekedési előrejelzésén is, az alacsonyabb, mint a kormányzat által várt évi 4 százalék körüli emelkedés.

A Klubrádiónak nyilatkozó Mellár Tamás gazdaságpolitikus, parlamenti képviselő szerint is elérte már az ország a növekedési korlátait, és a vártnál kisebb gazdasági fejlődés és magasabb infláció lesz.

Mellár Tamás a Reggeli Gyorsban hangsúlyozta, kifulladni látszik az alacsony bérekre építő, összeszerelőüzem-szerű gazdaság, ezt a modellt szerinte csak úgy tudja fenntartani a kormány, hogy egyre több, egyes számítások szerint már 200 ezer vendégmunkás dolgozik az országban.

A Mercedes-Benz 185 milliárd forintos beruházást jelentett be
A Mercedes-Benz kecskeméti gyárának összeszerelő üzeme MTI Fotó/Ujvári Sándor
 


A független képviselőként tevékenykedő közgazdász szerint az elmúlt években nagyon nagy többletkereslet zúdult a magyar gazdaságra, a gyorsan lehívott uniós pénzek, illetve a béremelkedés miatt, további élénkítésre azonban nincs lehetőség.

A magyar gazdaságot felpörgették, de a kínálati oldal nem tudott lépést tartani a kereslettel, tehát a tőkeállomány nem bővült a kellő mértékben, a plusz munkaerőt adó források pedig elapadtak. A legsajnálatosabb azonban, hogy igazán a termelékenység sem növekedett – mondta.

Utóbbihoz technológiai megújításra lenne szükség, de az elmúlt években a kormány az uniós pénzeket nem erre fordította, hanem például építőipari beruházásokra. A humántőke fejlesztése is elmaradt, miközben a magasabb minőségű munkaerő magasabb termelékenységet eredményezne, de ebbe a szektorba sem tettek pénzt, inkább kivontak. Így a versenyképességünk – mivel a termelékenység elmarad a bérek növekedése mögött – semmiképpen sem fog emelkedni – tette hozzá Mellár Tamás.

Reggeli gyors/Interjú Mellár Tamással
2019. május 08., szerda 07.15