„Klubrádió
Vállalkozók Klubja

Unió nélkül nulla lenne a magyar növekedés

15/04/2019 15:05

| Szerző: Klubrádió

Valószínűleg nem kell akkora válságtól tartanunk, mint a 2008-as volt, de a gazdasági ciklus késői, érett fázisában vagyunk.

2019. április 15. Vállalkozók klubja 19.04.15. Zsiday Viktor
22:39
00:00

Az nem kérdés, hogy újabb válságra kell felkészülni, hiszen a gazdaság működése ciklikus, és most a ciklus késői, érett fázisában vagyunk. A kérdés az, hogy vajon mekkora lesz a következő krízis.

Zsiday Viktor befektetési szakember elemzése szerint az ritkán fordul elő, hogy egy mély válságot egy hasonlóan súlyos kövessen. Egyszerűen azért, mert a gazdaság szereplői óvatosabbá válnak, megpróbálják elkerülni a bajt, tanulva az előző hibákból. Márpedig a 2008-as válság eléggé megrázó volt.

A szakember összehasonlította az 1995-ös mexikói, és a 2008-as válságot. Mindkettő előtt túlköltekezett az állam, külföldi hitelekből kellett fedezni a fogyasztást, miután az magasabb volt, mint a termelés. Aztán történt valami váratlan, a külső csapokat elzárták. Azokhoz az évekhez képest hatalmas a különbség. Most a GDP 5-6 százalékát megkapjuk az Európai Uniótól. Még ha rosszul költik is el, azt nem kell visszafizetni. S miután az unió euróban fizet, az államadósság egyre nagyobb részét lehet már kezelni forintban, ami sokkal biztonságosabb, az ország kevésbé sebezhető.

Uniós támogatás nélkül a magyar gazdasági növekedés nagyjából nulla lenne. Amíg nem jön a recesszió, addig a bérek is növekedhetnek, akár 10-12 százalékkal is. Az európai integrált piac felveszi azt a munkaerőt, amelyik itthon nem talál megfelelő lehetőséget, ezzel fenntartja a béremelés kényszerét. A magasabb kereseteket valahogy ki kell termelni, ami a gazdaságot a hatékonyság növelésére készteti.

Zsiday Viktor -immár a világot szemlélve- két komoly kockázati tényezőt lát. Az egyik Kína. Nagy kérdés, hogy meddig és mennyivel növekszik, mikor pukkad ki ott is egy buborék. A másik pedig a vagyoni különbségek feszítő volta. Egyre nyílik az olló és ez bizony robbanáshoz is vezethet.

V. Nagy Gyöngyi interjúját a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.