„Klubrádió
Reggeli gyors

Ideje készülni a rosszabb időkre

4/04/2019 10:50

| Szerző: Klubrádió

Az Európai Bizottság országjelentése az egészségügyben, oktatásban, innovációban talált javítani valót és igyekszik felkészíteni a tagországokat a következő válságosabb időszakra.

2019. április 04. Reggeli gyors - részlet 19.04.04. Zupkó Gábor
07:36
00:00

Elkészült az Európai Unió legújabb országjelentése, amelynek az a célja, hogy segítsen a tagországoknak, illetve megpróbálják összehangolni az unió gazdaságpolitikáját. Zupkó Gábor, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője a Reggeli gyorsban kifejtette, ez egy kiegyensúlyozott szakmai értékelés, elismeri az eredményeket és figyelmeztet a hibákra.

Most, amikor még a fellendülés időszakát éljük az a fő jelentősége, hogy felkészítsen a rosszabb időkre. Eddig minden fellendülést visszaesés követett, nyilván nem lesz ez másképpen most sem.

Az országjelentés elsősorban az egészségügyben, oktatásban, kutatásban, innovációban talált javítanivalót. Egy gazdasági értékelésben furcsa, hogy helyet kap az igazságszolgáltatás. Zupkó Gábor elmondta: a korrupció miatt van ez így. Egy sikeres gazdasághoz jó befektetési környezet kell, ahhoz pedig átláthatóság. Növelni kell tehát a közbeszerzése átláthatóságát, vissza kell szorítani a korrupciót.

Kiemelt téma még az építőipar, ami most szárnyal, elsősorban az állami megrendelések miatt, de ezzel párhuzamosan jelen a van a munkaerőhiány is. Az iparág túlfűtöttsége veszélyeket hordoz magában, mert nem tart örökké, hamarosan vége lesz, ideje tehát már most felkészülni arra az időszakra.

A jelentésekre alapozva hamarosan elkészülnek az EU országajánlásai is, amelyekben még konkrétabb javaslatokat tesznek.

Rózsa Péter interjúját a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flickr.com.