„Klubrádió
A lényeg

Vége az aranykornak, fogy a lendület

29/04/2019 12:41

| Szerző: Klubrádió

Minden jel szerint lassul Európa gazdasági növekedése. Már idén csökken a fogyasztás, nő az infláció – jelenti a GKI.

2019. április 29. A lényeg - részlet 19.04.29. Karsai Gábor
01:35
00:00

Jó éve lesz a magyar gazdaságnak, de rosszabb mint a tavalyi. Bár az első két hónapban a gazdaság fő ágazatai még gyorsultak is a tavalyi átlaghoz képest, ez a fajta növekedés nem lesz fenntartható – mondta el a GKI vezérigazgató-helyettese, aki ebben az évben a GDP 3.5 százalékos növekedésére számít.

Karsai Gábor kiemelte, hogy a magyar gazdaság szempontjából nagyon fontos Németországban idén alig lesz növekedés, ami hatással van a hazai számokra is. Egyébként az egész Európai Unióban lassul majd a növekedés, a beruházások sem bővülnek olyan mértékben, mint eddig.

A fogyasztás csökkenésére is számítani kell, az infláció viszont emelkedni fog, amire előbb-utóbb a Magyar Nemzeti Banknak is reagálnia kell, ami akár az alapkamat emelését is jelentheti.

A vártnál magasabb infláció miatt nyugdíjkorrekcióra, a magas gazdasági növekedés miatt pedig nyugdíjprémiumra is számíthatnak idén a nyugdíjasok. Valószínű egy fél százalékpontos visszamenőleges emelés, a prémium összege pedig 18 ezer forint lehet.

A Karsai Gáborral készült rövid interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapkép: Flickr.com.