„Köszönjük,
Megbeszéljük...

TGM: Ez még az orbáni államban is példátlan

11/09/2019 17:27

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Szikora Gábor

Tamás Gáspár Miklós filozófus szerint nyílt törvénysértés, ami Gulyás Gergely miniszter nyilatkozatából következik, tehát az, hogy Orbán Viktornak a főpolgármesterrel között megállapodása csak akkor áll fenn, ha Tarlós Istvánnak hívják a főpolgármestert.

2019. szeptember 11. Megbeszéljük / részlet, Tamás Gáspár Miklós (19.09.11.)
16:26
00:00

Gulyás Gergely hétfőn az InfoRádiónak egyebek mellett azt mondta: kifejezetten Orbán Viktor miniszterelnök és Tarlós István főpolgármester között jött létre a tavaly novemberi, 15 pontos megállapodás például a városvezető jogköréről, rendszeres egyeztetésről, 2030-ig szóló fejlesztési tervekről, közmunkatanácsról és metrófelújításról. Megerősítette: a megállapodás szövegében is az szerepel, hogy azt szó szerint kell venni, Tarlós István főpolgármestersége idejére érvényes, vagyis akkor nem, ha Karácsony Gergely győz.

Tamás Gáspár Miklóst kérdeztük, mivel cikke jelent meg erről a hvg-ben. Azt mondta: a miniszterelnök, a végrehajtó hatalom feje, nem magánember, tehát nem teheti meg, hogy baráti árengedményt tesz egy kedvenc ügyfelének, ez esetben Tarlós Istvánnak. Hiszen itt az adófizetők pénzéről van szó, amelynek a kezelése alá van rendelve az alkotmány irányelveinek, amelyek jogegyenlőséget írnak elő.

Tehát a miniszterelnöknek nincs joga olyan egyezséget kötni egy másik vezető köztisztviselővel, hogy csak az adott személyre, vagy olyanra érvényes az egyezség, aki neki politikailag, ideológiailag kedvére való. Nem diszrkiminálhat, nincs joga hozzá. Ez szerinte hatalommal való visszaélés, amit tilt az alaptörvény. Ha ez így van, hogy csak az egyik főpolgármester személyére érvényes a szerződés, az a közpénzek felhasználásába is ütközik, ami bűncselekmény, és a választás rendjének megzavarása, ami szintén bűncselekmény - hiszen lényegében azzal fenyegeti az ellenzéki választókat, hogy rosszul járnak, ha nem Tarlósra szavaznak.

 
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (Facebook)
 


Gulyás Gergely szerint ez nem közjogi, hanem politikai megállapodás: a filozófus viszont úgy véli, Gulyás a politikán a mutyit, a kéz kezet most elvét és gyakorlatát érti. Ez sajnos előfordul, de hogy a kormány második embere, aki ráadásul jogász, nyíltan kijelenti, hogy nem az alkotmányosság irányítja a politikát, nem a törvényesség kritériumainak kell megfelelni, ez hallatlan - mondta Tamás Gáspár Miklós.

Nemcsak az a probléma, hogy nem szabad így beszélni, mert a politikában a szavak is tettek; amit elkövetett Gulyás Gergely ezzel a kijelentéssel, az önmagában is aggályos. Felveti, hogy egyáltalán nem törvénytelen-e ilyen privát megállapodás alapján elkölteni a közpénzt. 

Jogállamban ilyenkor a miniszter elismeri a tévedését és lemond, enyhébb esetben a miniszterelnök elhatárolódik a kormánya egyik fontos szereplőjének nyilatkozatától. „Ez még az orbáni államban is példátlan”, és megismétlődik, hacsak valaki nem tér észhez - tette hozzá. De van rá remény, hogy valaki észhez tér? Szerinte nincs, és szégyelli, hogy így van.

Hogyan várhatja el a törvénytiszteletet az állampolgároktól az állam, amelynek a vezetői „nyílt törvénysértéseket követnek el”, kijelentik, hogy a politikájuk független a közjogtól - tette fel a kérdést. Arra a felvetésre, hogy ez a „politikai csibészség” kategóriájába tartozhat a választók egy részénél, úgy reagált: ha azt mondják az állampolgárok, hogy az állam vezetői nem tartják be a maguk által hozott törvényeket, akkor „az forradalmi helyzet, megszűnt a társadalmi szerződés, és a kormányt el lehet kergetni”.

Tamás Gáspár Miklóst kérdeztük arról is, hogy Trócsányi László volt igazságügyi miniszter megkapta a bővítési portfóliót, amit Orbán Viktor szeretett volna neki, és létrehoztak egy új biztosi posztot, az európai életforma védelmére, ehhez sorolták a migráció kérdését is – TGM szerint – Kövér László-i megközelítésben. Ő úgy látja, hogy Ursula von der Leyen bizottsági elnök, az egész Európai Bizottság és német konzervatív tábor jobbra tolódik, elsősorban belpolitikai okokból. Ezzel együtt kialakult az a konszenzus, hogy Kelet-Európától semmit nem lehet várni, kell a nacionalistáknak és posztfasisztáknak bizonyos retorikai engedményeket tenni, hogy csend és rend legyen arrafelé. Amint Trócsányi jelölése nyilvános lett, Orbán rögtön fogadta az osztrák szélsőjobboldali Szabadságpárt elnökét, Norbert Hofert, ezzel megmutatta, hogy noha Angela Merkelék szívességeket tesznek neki, kitart a szélsőjobboldal mellett, semmit nem enged. Ezzel szerinte Orbán Viktor jelentős csatákat nyert meg.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Kép: Facebook

Megbeszéljük
2019. szeptember 11., szerda 16:00
Műsorvezető: Bolgár György