„Klubrádió
Megbeszéljük...

TGM: Orbán, a pehelysúlyú senki és az alaktalan gyűlölet

24/07/2019 16:42

| Szerző: Klubrádió

Tömegeket vezet a gondolat nélküli gyűlölet a világban, ezért mondhatja a Magyarországon kormányzó szélsőjobboldal is, bizonyos értelemben joggal, hogy ők a lázadók. Kétségtelen ugyanis, hogy az eddig általánosan elfogadott elvek ellen vannak, mint a humanizmus, vagy a jogállam. Sokan hiszik azt, ha meggondolatlanul és differenciálatlanul szakítanak mindezekkel az elvekkel, a fennálló intézményekkel, akkor majd jobb lesz. Azt azonban, hogy miként lesz jobb, nem tudni. Közben bénán nézhetjük, ahogy a fejünkre esik az egész nyavalyás berendezés – fogalmazott Tamás Gáspár Miklós. A közíró a brit miniszterelnök-váltás kapcsán mondta el, a brit fejleményeken túlmutató gondolatait.

2019. július 23. Esti gyors-részlet/Interjú Tamás Gáspár Miklóssal (2019.07.23.)
15:02
00:00

Művelt, jópofa, de amúgy egy pehelysúlyú senki, valódi nézetek nélküli karrierista – mondta Boris Johnsonról, Nagy-Britannia új miniszterelnökéről Tamás Gáspár Miklós filozófus. A közíró szerint a radikális, Brexit-párti politikus az apokalipszis lovasaként jelenik meg a mai világban. Johnson a teljes könnyelműség, sekélyesség megtestesítője, igazi dekadens figura, aki illik ahhoz a rettenetes hanyatláshoz, ami mindenütt tapasztalható, most, amikor a haladás, a megértés, a közeledés, a béke és az emberi jogok eszméire alapuló 1945 utáni nemzetközi rend megingott.

 
Boris Johnson Forrás: Facebook
 

Tamás Gáspár Miklós szerint a változás része a Brexit-folyamat is, miközben az elszakadás egy teljesen üres gondolat, ugyanis nincs az EU-nak olyan komoly, alapvető aspektusa, amit tartalmi értelemben bárki elutasítana a szigetországban. A brit parlament alsóházában és a Konzervatív Pártban is csak egy kisebbség támogatja a Brexitet, sőt népi többség sincs az elszakadás mellett.

Tamás Gáspár Miklós szerin azért is abszurd, ami Angliában történik, mert Nagy-Britannia Brexit-párti konzervatív kormánya csomó olyat tesz, amit például Magyarországon az Európa-barátok kifejezetten üdvözölnének, ha az ő kormányuk is megtenne.

A londoni kabinet bizonyos értelemben továbbra is az angol-skót liberális hagyományt követi, és rengeteg praktikus lépésében nem ellensége a nemzetközi intézményeknek, beleértve több uniós szabályoszást, amit már a Brexit-népszavazás után fogadott el az EU. Nagy-Britannia elfogadta az ENSZ migrációs csomagját is, és például nem fordulhatna elő, hogy a kormány tagja kijelenti, amit a magyar igazságügyi miniszter, Varga Judit, aki szerint a családon belüli és párkapcsolati erőszakot tilalmazó Isztambuli egyezmény csak hiszti.

Fura, hogy vannak olyan tagállamok, amelyek bent maradnak az Európai Unióban, mint Magyarország, és sokkal Európa-ellenesebbek, mint Nagy-Britannia, amely meg kilép – jegyezte meg.

 
Orbán Viktor Forrás: 
flickr.com
 

Ennek ellenére ma szigetországban nincs energia, szervezőkészség, lelkesedés, szenvedély, elhatározottság, hogy a Brexitet, ezt a rettenetes dolgot megakadályozzák. Még úgy sem, hogy közben szétesik az ország, a New York Times például már arról ír, hogy Boris Johnson lehet az utolsó brit miniszterelnök. Jellemző, hogy amikor egy közvélemény-kutatás során megkérdezték a Brexit-párti embereket, vállalnák-e Skócia, Észak-Írország, netán Wales elszakadását, ha ez lenne a Brexit ára, a válaszuk igen volt. Arra már nehezebben jött a felelet, hogy miért is kell kilépni az EU-ból, nagyjából annyit tudtak mondani, hogy „tudja a fene, elegünk volt belőlük”.

Tamás Gáspár Miklós szerint a szigetországban mélységes morálpszichológiai krízis van, amely során a fennálló intézmények ellen alaktalan, gondolat nélküli gyűlölet fejlődött ki. Ezt azonban nem csak Nagy-Britanniában, hanem mindenütt tapasztalni manapság, ezért is mondhatja a Magyarországon kormányzó szélsőjobboldal, bizonyos értelemben joggal, hogy ők a lázadók. Kétségtelen ugyanis, hogy az eddigi mainstream, status quo és a általános elvek ellen vannak, mint a humanizmus, a jogállam, vagy a faji megkülönböztetés tilalma.

Az irányt vesztett, kétségbeesett tömegek pedig azt remélik, hogy ha meggondolatlanul és differenciálatlanul szakítanak mindazzal, ami fennáll, akkor majd jobb lesz. Azt, hogy hogyan lesz jobb, nem tudni, és ezt ma már, az internetes, szociális média világában nem is nagyon kell megmondani. Közben bénán nézhetjük, ahogy a fejünkre esik az egész nyavalyás berendezés – fogalmazott.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Esti gyors/Interjú Tamás Gáspár Miklóssal
2019. július 23., kedd 17.15
riporter: Bolgár György