„Klubrádió
Reggeli gyors

Orbán és az új szovjet birodalom

22/07/2019 10:13

| Szerzők: populizmusOroszországszélsőjobboldalrégészetföldgázvezetékSzovjetuniómigrációPutyin

A Kreml pénzügyi támogatást is ad a szovjet birodalom visszaépítésére, és az orosz tervekben Magyarországnak is jut szerep – erről is ír egy függetlennek tartott orosz portál. A keszthelyi pince véletlenül felfedezett aranykincse, magyar katonai gépek Oroszország feletti repülése, valamint Heller Ágnes halála is bekerült külföldön a hírekbe. Nemzetközi lapszemle a Klubrádióban.

2019. július 22. Reggeli gyors-részlet/Külföldi lapszemle/Csernyánszky Judit (2019.07.22.)
05:21
00:00
A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov megerősítette, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök budapesti útjának előkészületei megkezdődtek – írja az orosz kormány szócsövének tekinthető Szputnyik portál, amelyik a Népszava információi alapján érdeklődött az október 30-i vizitről.

A tavalyi orosz-magyar találkozót sikerként könyvelte el az orosz fél, és Peszkov elmondta, akkor Orbán Viktor miniszterelnök arra kérte Putyint, komolyan fontolja meg a Török Áramlat, vagyis a Fekete-tengeren keresztül vezető, még épülő földgázvezeték meghosszabbítását Magyarországig, illetve onnan tovább is.

Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin találkozója Moszkvában
 
Moszkva, 2018. július 15. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Vlagyimir Putyin orosz elnök fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt (b) a moszkvai Kremlben 2018. július 15-én. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs
 
 

Új szovjet birodalom

Az orosz vezetés a volt szovjet birodalom visszaállításán munkálkodik, és nemcsak a földrajzi határok újrarajzolásán, de az egykori orosz befolyási övezet újraépítésén is – írja a magát függetlennek hirdető, orosz nyelvű RusMonitor, a Moszkvában megjelenő portál. S erre a célra sem pénzt, sem katonát nem sajnál áldozni a Kreml vezetése, amely folyamatosan fűzi szorosabbra egyes külföldi kapcsolatait nemcsak politikusokkal, de kormányokkal is.

Módszerei semmiben sem különböznek a már ismert szovjet módszerektől. A szíriai példát hozza fel a szerző, ahol hatalomban tartotta az orosz vezetés Bassár el-Aszadot, az olajért és orosz katonai bázis kiépítése fejében. A volt német kancellár, Gerhard Schröder esetét is felhozza, akit beültettek az oroszok az Északi Áramlat, de még a Gazprom igazgatóságába is, hogy viszonzásként előnyöket szerezhessen Moszkva.

Ugyanúgy harcolnak

Az orosz kormányzat, ha nem az energetika terén, akkor pártok pénzelésével igyekszik szavazatokat vásárolni. Az Európai Unió és a NATO egységét megbontó országok, illetve pártok orosz kapcsolatai nyilvánvalóak, Moszkva partnerei ugyanúgy harcolnak a multikulturalizmis, a globalizmus, valamint Soros György- és a szabad piac ellen.

A portál ezek között felsorolja a német AfD-t, a görög Szirizát épp úgy, mint az Arany Hajnalt. Ott van a sorban Marine Le Pen francia szélsőjobbos pártvezető is, akit Moszkva állítólag 40 millió euróval támogatott, és az oroszok megkörnyékezték a francia kormány politikája ellen országos utcai tiltakozásokat szervező sárgamellényeseket is. A Brexit-kampány legnagyobb szponzora, a brit Aaron Banks állítólag az orosz nagykövetségtől kapott ajánlatokat arany és gyémánt üzlettel egybekötve.

Magyarország kétszer szerepel a cikkben. Az írás egyrészt a Jobbik pénzügyi támogatását említi meg, de konkrét számadatok nélkül, illetve Orbán és Putyin látványosan demonstrált baráti viszonyát emeli ki. Orbán azt mondta Brüsszelnek, az EU saját magát lövi lábon, amikor Oroszország ellen szankciókat vezet be. A szlovákok, litvánok, bolgárok és olaszok sem maradtak ki az orosz támogatásokból. A RusMonitor cikke megjegyzi, hogy számos adat egybeesik a Political Capital elemzésével.

Putyin Budapesten - Közös sajtótájékoztató
 
Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Vlagyimir Putyin orosz elnök sajtótájékoztatót tart tárgyalásuk után a Parlament Vadásztermében 2017. február 2-án.
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
 


Hungary first

Magyarország teljes mértékben egyetért és támogatja Donald Trump amerikai elnök nemrég meghirdetett új határvédelmi és menekültügyi politikáját – erről Szijjártó Péter magyar külügyminiszter nyilatkozott a FOX News tévécsatornának. Megérti az amerikai elnök intézkedéseit, hisz hazánk is hasonló cipőben járt 2015-ben.

Hangsúlyozta, szerinte nincs semmilyen törvényi vagy humanitárius indok vagy magyarázat arra, miért sérthetné meg bárki is két biztonságos és békés ország határát. Szijjártó felidézte, hogy májusban a kormányfővel együtt a Fehér Házban járt és nagyon tetszik nekik az America First szlogen, amit Magyarországra is alkalmazni fognak. Trump patrióta politikája a jövőt jelenti az országnak, s ezért is számítanak arra, hogy az amerikai elnökkel továbbra is jó kapcsolatuk lesz.

Magyar katonai gépek Oroszország felett

A Nyitott Égbolt megállapodás keretében az Egyesült Államok, Magyarország és Kanada ellenőrző repüléseket hajtanak végre Oroszország területén július 22-26 között – írja a pakisztáni URDU Point a Szputnyik forrásra hivatkozva.

A hidegháború lezárultával az 1992-ben aláírt megállapodásnak a NATO-n kívül tagja Oroszország, Belorusszia, és Ukrajna is, és kölcsönösen megengedik egymásnak az időszakos katonai célú ellenőrzéseket. Oroszország ezzel egyidőben jelentette be, hogy Kanada felett tesz hasonló műveleteket július 28-ig bezárólag.

A keszthelyi pince aranykincse

Minden bizonnyal a holokauszt idején meghalt Pollák család tulajdona volt az a csaknem kétezer-nyolcszáz arany és ezüst pénzérme, amit Keszthelyen találtak meg öt üvegben elrejtve egy pince átépítésekor – írja a francia AFP hírügynökség alapján az izraeli Hamodia és a Japan Times.

A cári- és szovjet időkből, a római időkből, Dél-Amerikából, Afrikából és Indiából is összegyűjtött pénzérmékre bukkantak, és ha még rátalálnak az egykor ott lakott család valamely leszármazottjára, akkor visszaszolgáltatják nekik az elrejtett kincseket. Amennyiben nem jelentkeznek az örökösök, állami tulajdonba kerül az értékes lelet, amit jelenleg a Balatoni Múzeum állított ki Keszthelyen.

Orbán könyörtelen kritikusa

Természetesen számos nemzetközi médium beszámolt a holokauszt idején a családját elvesztő Heller Ágnes haláláról, aki 1975-ben külföldre ment – Ausztráliába majd az Egyesült Államokba tanítani. A filozófus, aki a rendszerváltáskor tért vissza hazájába, a jelenlegi kormányfő, Orbán Viktor könyörtelen kritikusa lett.

Boldog 90. születésnapot, Heller Ágnes! A Klubrádió 90. születésnapján köszöntötte otthonában Heller Ágnest. A beszélgetés megtekinthető a YouTube-csatornánkon.

Zömében az AFP tudósítását vették át a lapok: A Deutsche Welle, a Yahoo News vagy a Times of Israel. A kanadai Hungarian Free Press is megemlékezik a 90 évesen elhunyt tudósról.

Reggeli gyors/Külföldi lapszemle
2018. július 22., hétfő 07.00
riporter: Csernyánszky Judit