„Támogassa
Megbeszéljük...

TGM: Téboly, agyalágyultság, önparódia

27/06/2019 13:20

| Szerző: Klubrádió

Orbán célja, hogy némán, fegyelmezetten, egységesen kövesse a nép. Az út a szakadék mélyére vezet.

2019. június 26. Megbeszéljük - részlet 19.06. 27. TGM
19:18
00:00

Össznépi röhögés fogadja majd mindazt, amit a kormány tervez például a hun múzeummal, a gigantikus Attila-emlékművel – mondja Tamás Gáspár Miklós. A filozófus szerint már az egész magyar értelmiség szembe fordult mindazzal, ami ma országban van, s különösen azzal, amit Kásler Miklós és Palkovics László csinál.

Még a Kádár-érában is létezett -ha mást nem, a föld alatt- egy délibábos, szittya, hun mítosz, amely alátámasztotta a szélsőjobb egy részének tevékenységét, de ennek kevés képviselője volt. S ami lényeges: az államvezetés csúcsa ezt nem képviselte.

Téboly, elmondhatatlan agyalágyultság, teljes önparódia – jellemezte a helyzetet Tamás Gáspár Miklós. Szerinti azok, akik egyáltalán tudomást szereznek róla, jól szórakoznak rajta még külföldön is.

Egyébként ez mutatja, hogy mi a rendszer politikai elitjének az ideológiája. Gyökerei a kiegyezésig vezetnek vissza, az azt ellenzők és a felvilágosodást ellenzők egy részének gondolkodásáig, ami aztán a nyilas mozgalomban is felbukkan, most pedig a neofasizmusban.

Orbán rendszere a magyarokra haragította az összes szomszéd országot, rosszabb a helyzet, mint 1913-ban. A miniszerelnök jobban érzi magát mondjuk Türkmenisztánban, mint Nyugat-Európában. Éljen Ázsia, le Európával! Ezzel jelzi a szélsőjobboldal egy részének, hogy velük van.

A hatalmi cél világos: egy nacionalista mozgósítás. Ha körülöttünk mindenki ellenség, akkor nem bízhatunk másban, csak a vezérben. Klasszikus eszköz a társadalmi osztályok, csoportok közötti egyenlőtlenségek áthidalására a szomszédok iránti gyűlölet felizzítása.

A szomszédaitól elkülönített, magára utalt nemzet mítosza arra való, hogy a nép csak egy kiutat lásson: egységesen, némán követni Orbán Viktort. A szakadék mélyére.

Az interjút a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Botár Gergely.

Megbeszéljük
2019. 06. 26. 16:00
Műsorvezető: Bolgár György