„Klubrádió
Reggeli gyors

Orbán fasiszta szóképeiről ír London polgármestere

3/06/2019 08:25

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Sadiq Khan, a brit főváros önkormányzatának vezetője az európai populisták a 20.sz-i fasisztákhoz hasonlítja, Trumppal együtt. London főpolgármestere, az amerikai elnök hétfői látogatása elé írt véleménycikket a The Guardianbe. Az MTA ügye is bekerült a nemzetközi sajtóba, Amerikában a Trump-párti Fox NewsTV is érdemesnek tartotta beszámolni az Akadémiáért tartott vasárnapi budapesti tüntetésről. Külföldi lapszemle a Klubrádióban.

2019. június 03. Reggeli gyors-részlet/Külföldi lapszemle/Csernyánszky Judit (2019.06.03.)
05:31
00:00
A magyarok Orbán Viktora, az olaszok Salvinije, a franciák Le Penje és a britek Nigel Farage-a ugyanolyan nemzetmegosztó szóképeket használ, mint a 20. századi fasiszták, csak valamivel kifinomultabb formában – írja London főpolgármestere, Sadiq Khan Donald Trump amerikai elnök hétfőn kezdődő nagy-britanniai látogatása elé a The Guardianben megjelent véleménycikkében.

 
Sadiq Khan - London főpolgármestere;  
Forrás: Flickr
 

A nemzet megosztásával és gyűlöletkeltéssel akarnak hatalmat maguknak, ami pár éve még csak meg sem fordult a fejünkben – vázolja fel azt a jelenséget, ami végérvényesen teret nyert Amerikában is Trump hatalomra kerülésével. Azt a személyt, aki nem talált kivetnivalót, sőt dicsérte azokat a tüntetőket, akik a fehérek felsőbbrendűségét hirdették és antiszemita jelszavakkal meneteltek Charlottesville-ben, valamint idegengyűlölő, rasszistaként bátorítja a szélsőjobbot, és nem hajlandó tudomásul venni a klímaváltozás jelentette kihívásokat, London polgármestere szerint nem lenne szabad vörösszőnyegen fogadni.

Trump politikája nem fér össze a brit mentalitással, ezért Theresa May brit miniszterelnöknek nyilvánosan el kellene határolódnia Trumptól és antidemokratikus intézményvezetésétől. Értésére kellene juttatnia, hogy Trump élő cáfolata az Amerikát eddig jellemző és az Egyesült Királyságot is meghatározó értékrendnek.

Amerikában is hír az MTA államosítása

Még az amerikai, méghozzá Trump-párti Fox NewsTV is érdemesnek tartotta beszámolni az Magyar Tudományos Akadémiáért tartott vasárnapi budapesti tüntetésről, akárcsak a San Francisco Chronicle.

Az AP hírügynökség tudósítása kiemeli, hogy a MTA államosítása minden bizonnyal azt is jelenti, hogy a kormány kontroll alatt fogja tartani az eddig szabadon működő Akadémiát, és ezzel az intézményt megfosztja önállóságától, az eddig biztosított független kutatás lehetőségétől.

A cikk az Orbán-kormány álláspontját is korrektül idézi, amelyik intézkedését azzal indokolja, hogy olyan tudományos kutatások innovációját kívánja elősegíteni, amelyek kifejezetten gazdasági hasznot hoznak az államnak.

Többet várnak a koreaiak Magyarországtól

A The Korea Times budapesti helyszíni tudósításban számol be arról, hogy továbbra sem sikerült a Hableány turistahajó elsüllyedésekor eltűnt 19 személyt beazonosítani, ezért a dél-koreai külügyminiszter-helyettes sürgeti a magyar hatóságokat a baleset körülményeinek pontos kivizsgálását követelve.

A múlt szerdai dunai vízi baleset után előzetesbe került Viking szállodahajó kapitánya, Jurij C. 6-8 évet is kaphat. Ugyanakkor ügyvédje határozottan állítja, hogy a Hableánnyal ütköző hajó első embere vétlen, és kifejezetten ukrán állampolgársága miatt büntetik a magyar hatóságok.

Háromnapos budapesti látogatása után a dél-koreai külügyminiszter, Kang Kyung-wha, találkozva magyar kollégájával, Szijjártó Péterrel és Pintér Sándor belügyminiszterrel, vasárnap visszautazott hazájába. Segítséget kértek a Duna-menti országoktól is a keresésben, Romániától, Bulgáriától és Horvátországtól. Ausztria és Dél-Korea már küldött segítőket a mentéshez és a hajó kiemeléséhez. Szerbia pedig partjai mentén kutat az eltűntek után.

Merülő drónokat is igyekeztek bevetni a Budapest belvárosánál elsüllyedt Hableány vizsgálatára, de a Duna sebes sodrása miatt eredménytelen volt a próbálkozás. Ezért nem került sor a búvárok eddigi bevetésére sem, azonban hétfőn megnyugodhat a Duna és a vízszint is csökkenni fog, így ezen a napon nem kizárt a búvárok bevetése sem.

Európa beteg, de túléli

Európa beteg, no persze nem halálos, túl fogja élni – adja közre az uniós választások értékelését az orosz mir24 tv és annak internetes kiadása. Állítja ezt annak kapcsán, hogy látványosan előretört a szélsőjobb és a populisták, mintegy 200 helyet szerezve az Európai Parlamentben.

Végigveszi a populizmussal vádolható összes ország eredményét: s Magyarországról megjegyzi, hogy miközben a Putyinnal barátkozó szélsőséges osztrák Szabadság Párt (FPÖ) megbukott a választásokon Heinz-Christian Strache osztrák alkancellár és pártelnök ibizai videója miatt, addig Orbán Viktor magyar kormányfő, aki talán a legszorosabb kapcsolatot tartja fenn Putyinnal, nemhogy megbukott volna, hanem épp ellenkezőleg, minden más uniós pártot maga mögé utasítva, hazájában abszolút győztesen került ki az egy hete tartott uniós választásokból.

A cikk azt is megjegyezi, hogy az FPÖ-ben úgy vélekednek, hogy Strache megbuktatásában az amerikaiak játszhattak közre, valószínű, ők állnak a provokáció hátterében, s a lap szerinttermészetesen a botrány kirobbantásának az időzítése sem volt véletlen.

Reggeli gyors/Külföldi lapszemle
2019. június 3., hétfő 07.00
riporter: Csernyánszky Judit