„Klubrádió
A lényeg

Lemond Theresa May

24/05/2019 11:22

| Szerző: Klubrádió

A brit miniszterelnök bejelentette, hogy június 7-én távozik a kormányzó Konzervatív Párt és a kormány éléről.

2019. május 24. A lényeg / részlet, Gálik Zoltán (19.05.24.)
01:18
00:00
Csütörtökön derült ki, hogy nem lesz parlamenti vita és szavazás a Brexit-törvénytervezetről a júniusra tervezett időpontban. A kormányfő több kísérletet is tett a megállapodás elfogadtatására, de nem járt sikerrel. Szakértők már korábban jelezték, hogy ez a székébe kerülhet. A kilépésnek a mostani állás szerint október 31. a határideje.

Gálik Zoltán, a Corvinus Egyetem docense a Klubrádiónak azt mondta: megnyílik az út azelőtt, hogy új konzervatív vezetőt válasszanak. Ez legrosszabb esetben akár három hónapig is eltarthat, utána jöhet a miniszterelnökcsere, hiszen általában a konzervatív párt vezetője a miniszterelnök. Jelezte: hosszú átmeneti folyamatra kell számítani, amelynek a végén egy új konzervatív vezetővel lehet folytatni az EU-ból kiválást.

Azonban lassan 3 év telt el a kilépésről szóló népszavazás óta, és máig nem tudni, mit szeretnének a britek. A parlament elmúlt hónapokban mutatott tevékenységén pontosan lehetett látni, hogy nincs konszenzus se a kilépés, se a bennmaradás mellett. Ez pedig azt jelenti - folytatta Gálik Zoltán -, hogy valószínűleg egy új vezető se tudna kilépni ebből a helyzetből általános választás nélkül, ahhoz viszont először ki kellene mondani a parlament feloszlatását.

Ez lehetőséget adna arra, hogy a választók elé olyan programot tegyen le egy párt, amelyben kimondja: támogatja a teljes kiválást megállapodás nélkül, a maradást, vagy azt az átmeneti megállapodást, amelyet az EU-val sikerült kötni - foglalta össze a szakértő.