„Klubrádió
Esti gyors

A kemény megoldás felé sodródik Nagy-Britannia

31/01/2019 13:43

| Szerző: Klubrádió

A brit törvényhozás felszólította Theresa May miniszterelnökötök, hogy tárgyalja újra a Brexit-megállapodást. Az Európai Unió vezetői nemet mondtak.

2019. január 30. Reggeli gyors - részlet 19.01.31. Egedi Gergely
05:59
00:00

Londonban úgy tesznek, mint ha változott volna valami. Az alsóház felszólította Theresa May miniszterelnököt, hogy tárgyalja újra az Európai Unióval a kilépési megállapodást. Erre azonban nem sok esély van, mert az EU már korábban is elzárkózott az újratárgyalástól és így tett most is.

A britek az ír-északír határellenőrzés, az úgynevezett backstop módját kifogásolják. Amennyiben ott vámoltatni kell az átmenő árukat, az kereskedelmi, logisztikai és gazdasági szempontból is számos gondot okoz, a legjobb esetben is lassítja a kereskedést – fejtette ki az Esti gyorsban Egedi Gergely egyetemi tanár, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatója.

A parlament elutasított az úgynevezett „kemény” Brexitet, azaz a megállapodás nélküli kilépést, ám a szakértő szerint erre sodródik az Egyesült Királyság. A gazdasági szakemberek többsége is úgy látja, ebből rendezetlen kilépés lesz, ami egyébként talán a legrosszabb megoldás.

Kárpáti János interjúját a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. FOTÓ: Pixabay.

Brexit elmagyarázva: Simon's Cat bemutatja
 
Brexit demonstrálva - Simon's Cat