„Klubrádió
Eurozóna

Bonyolultabb a Brexit, mint gondolták

11/01/2019 14:27

| Szerző: Klubrádió

Akár bele is bukhat a brit kormány a Brexitbe. Az EU-ból való kilépés feltételeit meghatározó szerződés nem tetszik a honatyák többségének. Az is lehet, hogy az Egyesült Királyság egyszerűen kiesik az unióból, ami kaotikus állapotokat teremtene.

2019. január 11. Egedy Gergely a Brexitről
13:59
00:00

Kicsi az esélye, hogy a brit parlament kedden elfogadja a szerződést, amely az Európai Unióból való kilépést szabályozná, ugyanis azt mind a konzervatívok, mind a munkáspártiak jó része elutasítja. Az Eurozóna című műsorban Egedy Gergelyt, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanárát kérdezte Kárpáti János arról, hogy mi következhet a várhatóan sikertelen szavazás után.

A szakértő több lehetőséget említett. Megbukhat a kormány, és akkor új választást kell tartani. Elképzelhető az is, hogy új népszavazást írnak ki, ugyanis amikor a britek a Brexit mellett döntöttek -egyébként kis többséggel- még nem ismerték a kilépés feltételeit. Amennyiben nem történik semmi érdemleges, akkor pedig március 29-én egyszerűen megszűnik az EU-tagság. Ez utóbbi esetben jön a káosz. Mindkét félnek érdeke tehát a megállapodás és a szakértő szerint az unió még engedhetne a kompromisszum érdekében.

Magukat a briteket egyébként már évtizedekkel ezelőtt is megosztotta az EU-tagság, ha egy mostani népszavazáson többséget is kapna a bent maradás, ez valószínűleg nem lenne tartós állapot. Az Egyesült Államok sem nézné jó szemmel, mert Trump elnök inkább egy különleges amerikai-brit viszonyra törekszik és ebbe nehezen fér bele az Európai Unió.

Az interjút a felső ikonra kattintva hallgathatja meg. Fotó: Pixabay.