„Vásároljon

Vajon mi az öregedés?  Milyen szakmákra lesz szükség 50-100 év múlva? Hogyan és kik fogják irányítani a társadalmakat? Mi lesz a vallásokkal? Mi lesz a ...?
A Klubrádió tudományos, ismeretterjesztő műsorában, az Utópiában a jövőkutatás legizgalmasabb kérdéseit boncolgatjuk hétről hétre, kiemelkedő tudósok és szakértők segítségével.

Műsorhoz kapcsolódó cikkeink:

Megszelidíteni a magfúziót?
Utópia

Megszelidíteni a magfúziót?

2021. január 24. 19:00

A hidegfúzió problémája hosszú ideje foglalkoztatja a tudósokat. Két akadályt eddig nem sikerült legyőzni, a magegyesülési folyamat nagy hozzáadott energiát igényel, és a folyamat nagy hőtermeléssel jár. Ezek egyelőre elméleti megoldásairól beszélt Kroó Norbert fizikus az Utópiában.

A világ legjobb munkahelye: a rádió
Utópia

A világ legjobb munkahelye: a rádió

2020. december 01. 21:00

Ma, amikor a magyar rádiózás 95. születésnapját ünnepeljük, olyan kollégákkal beszélgetünk a nap folyamán, akik nem ma kezdték a szakmát. Farkasházy Tivadar szerette feszegetni a határokat és megtartani azokat az „apróságokat”, amiket a hivatalnokok megpróbáltak kivetetni a műsorból. Szilágyi János szerint a Magyar Rádió egykor a világ legjobb munkahelye volt.

Tényleg létezik sötét foton, esetleg ötödik kölcsönhatás?
Utópia

Tényleg létezik sötét foton, esetleg ötödik kölcsönhatás?

2019. december 16. 18:16

Lehetséges, hogy komoly fordulóponthoz érkezett a fizika kutatóvilága. Krasznahorkay Attila és csapata, az MTA Atommagkutató Intézetének munkatársai még 2015-ben közölték a legtekintélyesebb amerikai szakmai fizikai folyóiratban a "Physical Review Lettersben" tanulmányukat, mely szerint kimutattak egy idáig ismeretlen részecskét. Ez a felfedezés egy nemrégiben megjelent CNN tudósításnak köszönhetően csupán most jutott el a köztudatba. Az Utópiában Krasznahorkay Attilával a felfedezést, valamint annak lehetséges utóhatásait vettük górcső alá.