„Vásároljon

Vajon mi az öregedés?  Milyen szakmákra lesz szükség 50-100 év múlva? Hogyan és kik fogják irányítani a társadalmakat? Mi lesz a vallásokkal? Mi lesz a ...?
A Klubrádió tudományos, ismeretterjesztő műsorában, az Utópiában a jövőkutatás legizgalmasabb kérdéseit boncolgatjuk hétről hétre, kiemelkedő tudósok és szakértők segítségével.

Műsorhoz kapcsolódó cikkeink:

A hajszálnyi tudomány - a nanotechnológia
Utópia

A hajszálnyi tudomány - a nanotechnológia

2021. április 18. 22:09

Ma, a számítástechnika korában is magyarázatra szorul a nanotechnológia kifejezése. Gali Ádám, a Wigner Fizikai Kutatóközpont kutatója, úgy fogalmazott, hogy olyan tudományágról van szó, ami a fizika és a kémia közös területe. A hajszálnál ezerszer kisebb molekulákat és kristályokat ma már nem csak az okostelefonok mikrotranzisztoraiban, de az orvostudományban is, mint a Pfizer vakcinája.

Itthon is egyre nagyobb szerepe lesz az űrkutatásnak
Utópia

Itthon is egyre nagyobb szerepe lesz az űrkutatásnak

2021. április 05. 11:31

Egy két nappal elhalasztott fellövést követően tervszerűen pályára állt 37 kisműhold között két magyar is. Szabó Róbert csillagász, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Konkoly-Thege Miklós Csillagászati Intézetének igazgatója szerint ez azt jelenti, hogy Magyarországon is egyre nagyobb szerepe lesz az űrkutatásnak. A SMOG-1 már megkezdte adatgyűjtését és küldi az adatokat a Föld elektromágneses szennyezéséről, a CSFK kisműholdja pedig a csillagokat vizsgálja.

Agyunk útvesztői - hogyan nyitható meg a vér-agy gát?
Utópia

Agyunk útvesztői - hogyan nyitható meg a vér-agy gát?

2021. március 28. 15:55

Az agy nem csak az emberi test legösszetettebb szerkezete, de vérellátásra legérzékenyebb része is. Épp ezért önálló keringési rendszerrel rendelkezik. Dénes Ádám agykutató, a Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet csoportvezetője arról beszélt, hogy amerikai kutatók hogyan kísérleteznek az agy vérellátásáért felelős rész, a vér-agy gát megnyitásával például az Alzheimer-kór kezelésében.