„Vásároljon

Vajon mi az öregedés?  Milyen szakmákra lesz szükség 50-100 év múlva? Hogyan és kik fogják irányítani a társadalmakat? Mi lesz a vallásokkal? Mi lesz a ...?
A Klubrádió tudományos, ismeretterjesztő műsorában, az Utópiában a jövőkutatás legizgalmasabb kérdéseit boncolgatjuk hétről hétre, kiemelkedő tudósok és szakértők segítségével.

Műsorhoz kapcsolódó cikkeink:

A hajszálnyi tudomány - a nanotechnológia
Utópia

A hajszálnyi tudomány - a nanotechnológia

2021. április 18. 22:09

Ma, a számítástechnika korában is magyarázatra szorul a nanotechnológia kifejezése. Gali Ádám, a Wigner Fizikai Kutatóközpont kutatója, úgy fogalmazott, hogy olyan tudományágról van szó, ami a fizika és a kémia közös területe. A hajszálnál ezerszer kisebb molekulákat és kristályokat ma már nem csak az okostelefonok mikrotranzisztoraiban, de az orvostudományban is, mint a Pfizer vakcinája.

Itthon is egyre nagyobb szerepe lesz az űrkutatásnak
Utópia

Itthon is egyre nagyobb szerepe lesz az űrkutatásnak

2021. április 05. 11:31

Egy két nappal elhalasztott fellövést követően tervszerűen pályára állt 37 kisműhold között két magyar is. Szabó Róbert csillagász, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Konkoly-Thege Miklós Csillagászati Intézetének igazgatója szerint ez azt jelenti, hogy Magyarországon is egyre nagyobb szerepe lesz az űrkutatásnak. A SMOG-1 már megkezdte adatgyűjtését és küldi az adatokat a Föld elektromágneses szennyezéséről, a CSFK kisműholdja pedig a csillagokat vizsgálja.

Agyunk útvesztői - hogyan nyitható meg a vér-agy gát?
Utópia

Agyunk útvesztői - hogyan nyitható meg a vér-agy gát?

2021. március 28. 15:55

Az agy nem csak az emberi test legösszetettebb szerkezete, de vérellátásra legérzékenyebb része is. Épp ezért önálló keringési rendszerrel rendelkezik. Dénes Ádám agykutató, a Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet csoportvezetője arról beszélt, hogy amerikai kutatók hogyan kísérleteznek az agy vérellátásáért felelős rész, a vér-agy gát megnyitásával például az Alzheimer-kór kezelésében. 

Falus András: A vakcinálás olyan, mint a célbalövés
Utópia

Falus András: A vakcinálás olyan, mint a célbalövés

2021. március 27. 18:14

Jelen pillanatban nehéz megmondani, melyik oltóanyag a leghatékonyabb a koronavírus ellen. Falus András szerint még fél év is eltelhet, amíg kiderül, melyik megoldás, az inaktív technológia, vagy pedig az mRNS technológia a hatékonyabb. Utóbbi esetében az immunológus kifejtette, hogy sokkal kisebb "céltáblákra kell lőni", amelyekből viszont sokkal több van. Ha pedig kellő számban sikerül "eltalálni" ezeket, azzal alapjaiban, és számunkra kedvezően változik meg a kórokozó működése.

Fél évszázad egy tűnékeny részecske nyomában
Utópia

Fél évszázad egy tűnékeny részecske nyomában

2021. március 14. 12:51

Négy magyar és egy svéd kutatónak sikerült bizonyítani az Odderon nevű részecske létezését. Csörgő Tamás fizikus, az Európai Akadémia tagja, a Wigner Fizikai Kutatóközpont tudományos tanácsadója azt is hozzátette, hogy 48 év után úgy sikerült ráakadni a részecskére, hogy nem is számítottak rá. A proton-antiproton ütköztetések során aszimmetrikus jellemzők jelentkeztek a proton-proton ütközésekhez képest. Ezzel új fejezet nyílik az anyag és az antianyag kölcsönhatásának kutatásában.

Megszelidíteni a magfúziót?
Utópia

Megszelidíteni a magfúziót?

2021. január 24. 19:00

A hidegfúzió problémája hosszú ideje foglalkoztatja a tudósokat. Két akadályt eddig nem sikerült legyőzni, a magegyesülési folyamat nagy hozzáadott energiát igényel, és a folyamat nagy hőtermeléssel jár. Ezek egyelőre elméleti megoldásairól beszélt Kroó Norbert fizikus az Utópiában.

A világ legjobb munkahelye: a rádió
Utópia

A világ legjobb munkahelye: a rádió

2020. december 01. 21:00

Ma, amikor a magyar rádiózás 95. születésnapját ünnepeljük, olyan kollégákkal beszélgetünk a nap folyamán, akik nem ma kezdték a szakmát. Farkasházy Tivadar szerette feszegetni a határokat és megtartani azokat az „apróságokat”, amiket a hivatalnokok megpróbáltak kivetetni a műsorból. Szilágyi János szerint a Magyar Rádió egykor a világ legjobb munkahelye volt.