„Klubrádió
Reggeli gyors

Vacakoljunk tovább! – Elbukott a Brexit-terv

16/01/2019 12:18

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

Churchilli szófordulattal jellemezte a brit kormány Brexit-javaslatának leszavazása utáni helyzetet a Politico. A lap szerint Theresa May miniszterelnöknek a brit alsóházi voksolást követően terve ugyan van, de stratégiája nincs országa uniós kilépésének menedzselésére. A Financial Times szerint a brit kormány feje, miután szétverték a tervét, a bennmaradást óhajtók felé nyújthatja a kezét. A FAZ szerint Brüsszel jelszava a kivárás.

2019. január 16. Külföldi lapszemle (2019.01.16., szerda - Reggeli gyors)
05:09
00:00
Szerte a világban a londoni alsóház kedd esti szavazása szerepel a lapok címoldalán. A brit üzleti és közéleti körök, illetve a brüsszeli uniós apparátus mindennapi bibliájának, a Financial Timesnak a cikke egyszerűen lélegzetelállítónak minősíti Theresa May miniszterelnök vereségének a hatalmas arányát. 

A kommentár szerint általában arra számítottak, hogy az Európai Unióból való brit kilépés feltételeiről kidolgozott megállapodás tervezete mintegy száz-kétszáz szavazattal kap majd kevesebbet a szükségesnél. Ehhez képest a különbség 230 voks, ami a Financial Times szerint „monumentálisan megszégyenítő” a konzervatív miniszterelnökre nézve. 

Marad, de tehetetlen

Ennek ellenére a legtöbb brit parlamenti képviselő úgy véli, hogy a Munkáspárt bizalmatlansági indítványa meg fog bukni, és ha így történik, akkor az Egyesült Királyság ott áll majd egy olyan kormányfővel, akit nem lehet megbuktatni, de aki képtelen megoldani a leginkább lényegbevágó kérdést. 

A tekintélyes londoni lap szerint ebben a helyzetben az lesz ugyan a félelem tárgya, hogy az események a megállapodás nélküli Brexit felé haladnak, valójában azonban kiderülhet, hogy a keddi szavazás jelentette a keményvonalas kilépni akarók áradásának a csúcspontját. Ezek a keményvonalasok kénytelenek lesznek azt látni, hogy Theresa May, miután szétverték a tervét, a bennmaradást óhajtók felé fogja kinyújtani a kezét.

A BBC tudósítása a január 15-ei parlamenti Brexit-voksolásról, és Theresa May reakciójáról:

Végérvényesen bent maradhat

A „puha Brexit”, vagy akár a Brexit elmaradása most valószínűbbnek látszik, mint a megállapodás nélküli „kemény Brexit” – következtet a Financial Times. A kommentár szerint – figyelembe véve azt is, hogy Jeremy Corbyn, a Munkáspárt vezére ódzkodik az újabb népszavazás gondolatától – a dolgok legvalószínűbb kimenetele az lehet, hogy az Egyesült Királyság végérvényesen része marad ha nem is az Európai Uniónak, de a vámuniós mechanizmusnak mindenképpen. Sőt, megfontolhatják azt is, hogy az Egyesült Királyság az egységes piac szabályrendszerén is belül maradjon.

Erről persze meg kell állapodni Brüsszellel, amihez alighanem arra van szükség, hogy előbb távolabbra tolják a kilépés március 29-ikei határidejét. Eddig a ketyegő óra Theresa May szövetségese volt, most azonban nehéz áttekinteni, hogyan lehetne elkerülni a kilépési döntés elhalasztását. Közelebb került a megvalósuláshoz a „puha Brexit”, de az odáig vezető út még kényelmetlennek ígérkezik – összegzi helyzetelemzését a Financial Times. 

Terv van, stratégia nincs

Hasonlóan, de azért nem azonos módon szemléli a dolgok állását a Politico című amerikai portál európai kiadása. A brit politika zátonyra futott, eltörött, és elképzelhető, hogy nem lesz elég idő megjavítani a Brexit-káosz elkerülése érdekében – vélekedik az amerikai kommentátor. Azt írja, szerda reggel Nagy-Britannia olyan kormányra ébredt, amely nem képes őt kormányozni. 

„Theresa Maynek terve ugyan van, de stratégiája nincs”, és ez a terv lényegében azt a churchilli szófordulatot jelenti, hogy „vacakoljunk tovább”. A Politico is úgy látja, hogy a miniszterelnök, akinek esze ágában sincs lemondani, most az ellenzékhez közeledik. „A ma esti szavazás – mondta May közvetlenül az eredményhirdetés után – világossá tette, hogy a Ház nem támogatja ezt az alkut, de nem mondott semmit arról, hogy akkor valójában mit támogat, hogy miként akarja, ha egyáltalán akarja tiszteletben tartani a britek népszavazáson hozott döntését”. 

Az amerikai portál – miként a Financial Times – abból indul ki, hogy el fog bukni a szerdai kísérlet az általános választások kiíratására, és ebben az esetben Theresa May versenyfutást kezd az idővel, hogy megállapodjon az unióval valamilyen kompromisszumos intézkedéscsomagban.

Jelszó: kivárás

Brüsszelben a kivárás a jelszó – írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung, a legnagyobb uniós tag, Németország legtekintélyesebb konzervatív orgánuma. A cikk szerint az EU székhelyén azzal számolnak, hogy a britek a jövő héten előterjesztik B-tervüket. 

Az uniós szakértők a kulisszák mögött addig is dolgoznak a maguk különböző lehetséges forgatókönyvein. Elsősorban időt akarnak nyerni, de még nem dőlt el, hogy csak halasztani lehet a kilépést, vagy pedig az teljesen el is maradhat – vázolja a frankfurti lap az európai intézmények töprengéseit. 

Egy lehetőség maradt

Ami a Russia Today elnevezésű angol nyelvű orosz állami hírportált illeti, annak a beszámolója egy brit konzervatív elemző műhely elnökét, Ben Harris-Quinney-t szólaltatja meg a hogyan továbbot illetően. 

A szakértő szerint valójában csak egy opció kínálkozik, mégpedig a megállapodás nélküli kilépés. Azok, akik a kilépésre szavaztak a referendumon, azoknak elsősorban a „kemény brexit” lebegett a szeme előtt – vélekedik Harris-Quinney a téma orosz tálalásában.

Címlapkép: Pixabay


Ha meg szeretnéd érteni a Brexitet, nézd meg ezt a futballjelenetet.