„Klubrádió
Reggeli gyors

Belső pártviták miatt áll a Brexit

29/03/2019 07:23

| Szerző: Klubrádió

Talán a kormány sem tudja, mit akar és mit kellene tennie. A konzervatívok belső vitája bénítja a politikát.

2019. március 29. Reggeli gyors - részlet 19.03.29. Kozma Szabina
08:57
00:00

A fogadóirodák szerint ma sem fogja megszavazni a brit parlament alsóháza azt a válási dokumentumot, amit Theresa May miniszterelnök terjeszt elő, hogy végre történjék valami előrelépés. Tegnap a törvényhozóknak kellett volna előrukkolniuk a saját javaslataikkal, de ezeket sem sikerült megszavazni. Bár az a javaslat, amely egy újabb népszavazás kiírásáról szólt, már egész közel volt ahhoz, hogy átmenjen.

A brit székhelyű Inspiring Policies tanácsadó cég munkatársa arról beszélt a Reggeli Gyorsban, hogy alapvetően a toryk belső vitája akadályozza a folyamatot, de tulajdonképpen egyik párt sem áll ki egységesen egyik, vagy másik megoldás mellett. Kozma Szabina szerint pártokon átívelő megoldást kellene találni. Kiemelte, hogy ha ma sem születik megegyezés, két héten belül sor kerülhet a hard-brexitre. Ahhoz, hogy ezt elkerüljék, újabb hosszabbítást kell kérni az uniótól, ez viszont azzal járna, hogy európai parlamenti választást kell rendezni Nagy-Britanniában, amit mindkét fél el akar kerülni - mondta a szakértő.

Az eredeti tervek szerint ma, március 29-én kellett volna kilépnie az Egyesült királyságnak, most egy március 12-ig szóló hosszabbításról van szó, esetleg egy május végi dátumról.

Az interjút a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Műsorvezető: Panxnotdead Miklós és Pikó András. Kiemelt kép: Flickr.com.