„Klubrádió
Esti gyors

Visszakozott a kormány – Ezt megúsztuk

30/05/2019 21:39

| Szerző: Klubrádió

Nem valószínű, hogy a kormány letett volna a közigazgatási bíróságok felállításának tervéről. Most mégis jegeli az ügyet. Lássuk, milyen veszélyei lettek volna a terv valóra váltásának.

2019. május 30. Esti gyors - részlet 19.05.30. Bárándy Péter
06:28
00:00

A Fidesz-kormány gondolkodásában biztosan benne van a közigazgatási bíróságok felállítása, de most olyan akadályba ütköztek, amiről visszapattantak, vagy nem érdemes nekimenni – véli Bárándy Péter. A volt igazságügy-miniszter szerint valamilyen csökött formában vissza fog térni az ötlet, ahogyan történt ez a bírák nyugdíjazásánál is. Így, vagy úgy, de az is elérte célját.

Bárándy Péter az Esti gyorsban mondta el, hogy mit úsztunk meg, legalábbis egyelőre. A külön bíróság létrehozásával egy olyan szervezet alakult volna, amely kikerült volna a Kúria irányítása alól. Ez azért lett volna aggályos, mert a Kúria azért még egy független intézmény. Az új bíróságba hivatalnok lelkületű emberek kerültek volna, olyanok váltak volna bíróvá, akiknek nem föltétlenül a függetlenség és a szakmai tisztesség a legfőbb érték, hanem a megfelelés. Tudni kell, hogy az Orbán-rezsim alatt a hivatalnokok nagy részét lecserélték, és nem szakmai alapon, hanem a hűség jegyében.

A szervezet élére valószínűleg Patyi András került volna, erre még törvénymódosítási javaslatok is utalnak.

Az új bíróság igazgatásilag és a kinevezési jogokat tekintve is a minisztérium alá került volna, ami ismét veszélyeket hordozott volna magában. Egy országban ugyanis két igazgatás nem lehet, a kettő küzdelméből minden bizonnyal az új került volna ki győztesen.

Gergely Zsófia interjúját a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán.