„Klubrádió
Megbeszéljük...

„Ne kívánja, hogy kimondjam” – Bírók és elvárások

6/03/2019 07:08

| Szerző: Klubrádió

Lát törekvéseket a bíróságok igazgatásával kapcsolatos vélemények formálására, vagyis arra, hogy a bírók igazodjanak a Handó Tünde vezette Országos Bírói Hivatal elvárásaihoz – mondta a Klubrádióban Oltai Judit Zsófia, a Magyar Bírói Egyesület elnöke. Az érdekképviseleti szervezet vezetője szerint azonban a mindennapi bírói munkába senki nem szól bele kívülről.

2019. március 05. Megbeszéljük-részlet – Interjú a MABIE elnökével (2019.03.05.)
16:01
00:00
Határozottan érződik az egész bírói szervezeten belül a feszültség, amiatt, hogy jelenleg nincs olyan bírói testület, amely kontrollt gyakorolhatna a terület igazgatása fölött, és ez nem csak a Handó Tünde által elnökölt igazgatási csúcsszerv ellenőrzésére igaz – mondta a Klubrádióban Oltai Judit Zsófia, a Magyar Bírói Egyesület (MABIE) elnöke.

Az érdek-képviseleti szervezet vezetője – aki a Pécsi Törvényszék tanácselnöke – a Megbeszéljük című műsorban hangsúlyozta, ma már a törvényszékek igazgatása fölött sincs megfelelő kontroll, ugyanis az ellenőrző testületek jogkörei kiüresedtek, részben mert egyesek szűkítően értelmezik a vonatkozó jogszabályokat. Tehát nem csak az egyébként erre rendelt Országos Bírói Tanácsnak, (OBT), hanem gyakorlatilag az összbírói értekezleteknek sincs semmilyen lehetőségük arra, hogy szót emeljenek a bíróságok igazgatásában felvetődött problémák miatt.

A MABIE határozott véleménye ezért az, hogy az ügyet kezelni kell, ha ugyanis a nevezett bírói testületek nem tudnak megfelelően működni, a visszásság előbb-utóbb törvénysértésekhez vezethet – tette hozzá.

Eddig csak áttételesen lehetne eljutni

A szakmai szervezet elnöke arról is beszélt, a bíróságok mindennapi, konkrét ítélkezését külső erők nem befolyásolják, a függetlenséget csorbító közvetlen kísérletekről a MABIE-nek nincs tudomása. Az egyes ügyeket tekintve, tehát nincs olyan személy vagy testület, amely ezek kimenetelét kívülről alakítaná – folytatta –, de a jogszabályi változtatások óhatatlanul befolyásolják a bírák munkáját, ami azonban már megengedett eszköz.

Ha nem a szakmai munkát nézzük, más a kép. A bíróságok igazgatásával kapcsolatos vélemények formálására lát törekvéseket – tette hozzá. Oltai Judit Zsófia arra a riporteri kérdésre is válaszolt, hogy az OBH, például a fizetésemelések elmaradásával megpróbálhat-e nyomást gyakorolni a bírói karra, elérni annak igazodását a Handó Tünde vezette igazgatási hivatal elvárásaihoz. A MABIE elnöke szerinte eddig a gondolatig csak áttételesen lehetne eljutni, de mint fogalmazott, ne kívánja tőle a riporter, hogy ezt kimondja. „Az már nagyon-nagyon súlyos következményekkel járna, ha ezt bárki kimondaná” – tette hozzá.

A vád csalás

A MABIE elnöke a bírósági szerveztek közötti, tavaly óta húzódó konfliktusok kapcsán nyilatkozott a Klubrádiónak. Az ügy főszereplője az Országos Bírósági Hivatal (OBH), a bírósági igazgatás csúcsszerve, valamint az ennek ellenőrzésére egyedül jogosult Országos Bírói Tanács (OBT). Az OBT feladatai közé tartozik többek között az OBH elnöke, Handó Tünde munkája fölötti kontroll, illetve a bírósági vezetők kinevezésével kapcsolatos gyakorlat ellenőrzése.

A tavaly októberi OBT póttagválasztás során nem tudták feltölteni a testület üres helyeit, aminek okait azóta is vitatják a felek. Az esemény után a Fővárosi Törvényszék küldöttei, valamint Szabó Péter, a Győri Ítélőtábla küldöttje is arra utalt, hogy a választást Handó támogatói elcsalhatták, ezért fulladt kudarcba a próbálkozás.

Handó Tünde azóta nem ismeri el OBT-t, a bírói testület pedig az OBH-elnök működését tartja törvénytelennek, többek között, mert szerintük „szembehelyezkedett az Alaptörvényben megfogalmazott kontrollált hatalomgyakorlás elvének jogalkotói szándékával”. (A konfliktusról szóló levelezésük itt érhető el.)

Azt azért le kell szögezni ...

Oltai Judit Zsófia, a civil bírói egyesület elnöke a Klubrádióban azt mondta, a MABIE a két testület vitájában nem kíván igazságot tenni, az egyetlen szerepvállalása a konfliktusban eddig az volt, hogy a honlapján felületet adott az OBT póttagválasztásakor észlelt anomáliákkal kapcsolatos bírói véleményeknek.

A szakmai szervezet vezetője szerint azt azonban le kell szögezni, hogy jelen pillanatban a hatályos törvényi szabályozás alapján egyedül az OBT jogosult az OBH elnökének ellenőrzésére, miközben Handó Tünde szerint a kontrolljára egyedül jogosult testület nem működik törvényesen.

Megbeszéljük
2019. március 5., kedd 16.00h
műsorvezető: Bolgár György