„Klubrádió
Megbeszéljük...

Csalással és felbujtással vádolja Palkovicsot a volt alkotmánybíró

13/02/2019 19:33

| Szerző: Klubrádió

Törvénysértő, amit a kormányzat innovációs tárcáért felelős tagja csinál a Magyar Tudományos Akadémiával, nem írhatna ki pályázatot olyan pénzre, ami törvény szerint jár – véli Vörös Imre jogász, akadémikus.

2019. január 13. Megbeszéljük - részlet - Vörös Imre-interjú (2019/7. heti adás)
17:24
00:00
Palkovics László innovációs miniszter megsérti a költségvetési törvényt, és bűncselekményt követ el, ha a tudományos akadémia intézeteit megpályáztatja a költségvetési törtvényben rögzített feladatok finanszírozására – nyilatkozta a Klubrádiónak Vörös Imre volt alkotmánybíró.

 
Forrás: 168 Óra / Bazánth Ivola
 

Az akadémikus szerint Palkovics László költségvetési csalást követ el, azzal hogy az akadémia intézeteit, igénybejelentésre kötelezi, egyúttal felbujtóként az Akadémiai intézeteket is csalásra kötelezi – mondta el a jogtudós a Klubrádió, Megbeszéljük című. Műsorában.

Vörös Imre szerint a Legfőbb Ügyészségnek saját hatáskörben nyomozást kellene indítania az ügyben, de más is feljelentést tehet az ügyben.

Lovász László, az Akadémia elnöke az Indexnek azt nyilatkozta, bármibe nem megy bele, ha nem sikerül az akadémiai intézményhálózat működését, tudományos függetlenségét fenntartani, akkor lemond. Lovász szerint az Akadémia több tiszteletet érdemelne, mint amit az elmúlt hónapokban Palkovicséktól kapott. Az erőből intézett politikai átalakítás nagyon sok kárt okoz, de kénytelenek kompromisszumokat kötni: Azt nyilatkozta a hírportálnak, szerinte nem szabadna részt venni egy ilyen törvénytelen rendszerben, de ha ezt teszik, abba fél éven belül belehal az intézmény.

A tudományos köztestület elnöke azt reméli, hogy a kutatói intézményhálózat elsorvadása vagy megszűnése a kormánynak sem érdeke, tehát valamilyen kompromisszumot el kell tudni érni ebben az ügyben. Lovász László kijelentette, hogy az nem tárgyalási alap, hogy lemondanak a kutatóintézetekről. Azt viszont az elnök el tudja fogadni, hogy az intézményrendszer irányításába jobban bevonja az akadémia a kormány képviselőit, vagy még inkább a gazdasági innovációban érdekelteket.

Megbeszéljük
2019. február 12., szerda
műsorvezető: Bolgár György
nyilatkozó: Vörös Imre jogász, akadémikus, volt alkotmánybíró