„Klubrádió
Megbeszéljük...

Remélhetőleg lesz pénz kutatásra, csak másképp

7/02/2019 17:21

| Szerző: Klubrádió

Egyetlen alapítványba tömörítenék a kutatóintézeteket, amelyeket eddig a Magyar Tudományos Akadémia fogott össze. Náray-Szabó Gábor azt reméli, az eddiginél több pénzt tesznek majd bele.

2019. február 07. Megbeszéljük - részlet 19.02.07. Náray-Szabó Gábor
16:25
00:00

Nem pályázatokat kellene benyújtaniuk az akadémiai kutatóintézeteknek, hogy pénzhez jussanak, hanem az igényüket kell majd bejelenteniük. Erről Náray-Szabó Gábor, a Professzorok Batthyány Körének elnöke beszélt a Megbeszéljük című műsorban. Ő úgy tudja, hogy egy alapítványt hoznának létre, ebbe kerülnének be az intézmények. Az alapítvány független lenne, de az irányításában részt vennének olyanok is, akiket a kormány delegál.

A kormánypárti akadémikus szerint a mostani finanszírozással az a baj, hogy nem lehet egy-egy területet, témát kiemelni, továbbá az, hogy egyformán kezeli a humán és a természettudományokat. Arról nem beszélve, hogy az állami intézményeket a közbeszerzés kényszere is sújtja.

Más kutatók amiatt aggódnak, hogy a terv szerint nem csak akadémiai intézetek igényelhetnének támogatást, hanem állami kutatóhelyek, egyetemek is. Így tehát ugyanannyi pénzen többen kell, hogy osztozzanak, ami elbocsátásokhoz is vezethet. Náray-Szabó Gábor azt reméli, hogy az igénylői kör bővítésével az összeg is nő, vagyis minden intézmény megkapja a pénzét, csak másképp. Véleménye szerint az innovációs miniszter kijelentéseiből ez derült ki.

Arra kérdésre, hogy tud-e erről beszélni a miniszterrel, netán a miniszterelnökkel, a professzor azt válaszolta: a maga módszereivel megpróbálja.

Bolgár György interjúját a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. FOTÓ: 168 óra.hu.