„Klubrádió
Megbeszéljük...

Hajmeresztő, ami az akadémiával történik

5/02/2019 17:40

| Szerző: Klubrádió

Aki egy kicsit is ért a kutatáshoz, az látja, hogy nemzetellenes mindaz, amit a kormány az akadémiával művel. Amit most lerombolnak, azt szinte lehetetlen lesz újjáépíteni.

2019. február 05. Megbeszéljük - részlet 19.02.05. Pálinkás József
15:50
00:00

Hajmeresztő, elképesztő – így értékelte az MTA volt elnöke azt a helyzetet, amelyben a magyar tudomány jelenleg van. Pálinkás József sem érti, mit csinál és mit akar elérni a kormány, de szerinte senki sem érti, még talán a kormánytagok sem. Az egyik legrégebbi nemzeti intézményt, a Magyar Tudományos Akadémiát rombolják le, amit nagyon nehéz lesz újjáépíteni. Harmadrendű hivatalnokok hoznak súlyos és teljesen szakmaiatlan döntéseket, egyszerűen azért, mert meg akarnak felelni bizonyos elvárásoknak.

 
Pálinkás József
Fotó:168 óra.hu
 

Pálinkás József szerint a hazai kutatóhálózat korszerű, ezt szétzilálni nemzetellenes cselekedet. A folyamatnak az lehet a vége, hogy egyes intézetek megszűnhetnek, teljes kutatási ágak kerülhetnek közvetlen kormányirányítás alá, vagy ellehetetlenülhet a helyzetük. A kutatók pedig elhagyják az országot.

A volt elnök úgy véli, ez a kormánynak is nagy mértékben árt, amit vagy belátnak, vagy nem, bár reméli, hogy igen. Amint a Megbeszéljük című műsorban kifejtette, neki nincs lehetősége a rombolás leállítására, sőt a tudósoknak sincs. Egyet tehet: ha megkérdezik, elmondja a véleményét.

Bolgár György interjúját a fenti „lejátszás” gombra kattintva hallgathatja meg. FOTÓ: 168 óra.hu.