„Klubrádió
Reggeli gyors

Habony miért közszereplő, Tiborcz miért nem?

23/05/2019 11:21

| Szerző: Klubrádió

Nem egyértelmű a jogszabály, minden esetben egyedi döntést kell hoznia a bíróságnak. Az mégis furcsa, hogy valaki egyszer közszereplő, máskor meg nem.

2019. május 23. Reggeli gyors - részlet 19.05.23. Sándor Zsuzsa
07:03
00:00

Személyre szabott döntést hozott a Kúria, amikor kimondta, hogy Tiborcz István, a miniszterelnök veje nem közszereplő – véli a Fővárosi Törvényszék egykori bírája. Nem is igazán érthető a döntés és nehezen indokolható. Tiborcz Istvánt ugyanis az utcán szólította meg egy tévéstáb riportere, aki bemutatkozott, elmondta, hogy miért kérdezi. A Kúria szerint azonban Orbán Viktor veje nem volt abban a helyzetben, hogy a felvétel nyilvánosságra kerüléséről döntsön, és a riporter egyébként is magánemberként kérdezte.

A magyar modell az átalakuló Európában című konferencia
 
 Habony Árpád MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
 

A másik furcsaság, hogy valaki egyszer közszereplő, egyszer meg nem. Tiborcz István esküvőjéről ugyanis számos beszámoló és fotó jelent meg, akkor tehát közszereplőnek tekintette magát, amikor pedig a kastélyokról kérdezték, akkor nem. Ő egyébként a közpénzek elosztásánál komoly szereplő, nem véletlenül kerülhetett fel a 100 leggazdagabb magyar listájára. Az OLAF, az unió csalás elleni hivatala is vizsgálódott az ügyeiben, igaz, hogy itthon nem emeltek vádat ellene.

Habony Árpád, a miniszterelnök nem hivatalos tanácsadója is próbálkozott nem közszereplőnek nyilváníttatni magát, de az ő esetében a bíróság másképp döntött, tehát ő közszereplő.

A dolognak azért van jelentősége, mert a közszereplőket lehet kérdezni, fényképezni, illetve többet kötelesek tűrni, mint az átlagember.

Sándor Zsuzsa szerint a jogszabály nem egyértelmű, képlékeny fogalmakat használ. Bár a közügyek szabad vitatása alapjog, az már nehezen ítélhető meg, hogy a személyiségi jogok védelmének szükséges és arányos mértékben való korlátozása mit is jelent. Az pedig végképp szubjektív, hogy az emberi méltóság sérelmét ki hogyan éli meg. Nem véletlen, hogy minden egyes esetet egyedileg kell elbírálni.

Rózsa Péter interjúját a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Habony Árpád. MTI/Koszticsák Szilárd.