„Klubrádió

Márki-Zay: Ezért aggódnak az amerikaiak Orbán miatt

13/05/2019 14:32

| Szerző: Klubrádió

Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely független polgármestere – akit a miniszterelnökkel egy napon fogadtak az Egyesült Államokban – úgy véli, a kínai és orosz érdekek kiszolgálása, az európai és keresztény értékek elhagyása aggaszthatja főleg a washingtoni diplomáciát. Ennek megfelelően beszélt a State Departmentben is. Az amerikai külügy képviselőinek azt mondta, Orbánnak van alternatívája, Magyarországnak pedig természetes szövetségeseivel kell jó kapcsolatra törekednie. Nem csak a washingtoni külügy szakértővel találkoztak, az utcán Habony Árpáddal is összefutottak.

 
 Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Mozgalom vezetője útban Amerikába Forrás: Facebook
 

Márki-Zay, aki útban Washingtonba jelentkezett be Facebook-oldalán, azt mondta: a kongresszus külügyi bizottsága kiadott egy levelet Donald Trump elnöknek, amelyben komoly aggodalmát fejezte ki Orbán Viktor látogatása miatt.

Említették a levélben a korrupció mértékét és a sajtószabadság magyarországi helyzetét is, de a polgármester szerint Amerikát talán jobban érdekelheti az orosz érdekek képviselete, az orosz „kémbank” Budapestre telepítése, vagy „a baltás gyilkoséhoz hasonló, nemzetközileg elítélt kiadása” orosz fegyverkereskedőknek, akik a vádak szerint Mexikóba szállítottak fegyvert.

Márki-Zay megismételte, lehet szándékos is az időzítés, hogy pont ugyanakkor fogadják őt és Kész Zoltán korábbi országgyűlési képviselőt az amerikai Külügyminisztériumban, mint amikor Trump találkozik Orbánnal.

Hétfőn közép-európai idő szerint este 7 óra után Márki-Zay Péter szintén a Facebook-oldalán számolt be washingtoni útjuk újabb fejleményeiről. Azt írta, Kész Zoltánnal a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnökségi tagjaiként fogadták őket az amerikai külügyminisztériumban, ahol a State Department képviselőinek megerősítették, hogy Orbán Viktor kormányfő szerintük nem egyenlő Magyarországgal, és van alternatívája a jelenlegi kormánynak.

Arról is beszéltek, a magyar miniszterelnök csak névleg bevándorlásellenes, valójában több tízezer migránst fogadott be, köztük bűnözőket, Amerikában körözött arab terroristákat. Közölték, Magyarországnak Nyugaton van a helye, é szorosabb EU partnerségre kell törekednie, valamint jó kapcsolatra az Egyesült Államokkal. Szerintük a közös katonai szövetség biztonsága miatt fontos, hogy Magyarország a természetes partnereivel törekedjen jó kapcsolatra, és ne Kínával meg Oroszországgal.

A két magyar ellenzéki nem csak a washingtoni külügy szakértővel találkozott Amerikában, az utcán váratlanul Habony Árpád és Lánczi Tamás fideszes háttéremberekkel is összefutottak. Odamentek köszönni, és a fideszesek egyik kísérőjével kezet is fogtak, "de Habony kiadta a parancsot, hogy indulás. Mindig öröm összefutni magyarokkal külföldön" – írták.