„Klubrádió
Reggeli gyors

Nem sokáig örülhetnek az illiberálisok az új uniós vezetőknek

4/07/2019 08:18

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

A Politico szerint a magyar és a lengyel kormány boldog, mert sikerült megfúrnia Frans Timmermans európai bizottsági elnökké választását, de nem sokáig örülhet, ugyanis Ursula von der Leyen vélhetően folytatja az eddigi migrációs politikát és kiáll a jogállam védelme mellett is. Amerikai és brit források a Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézeteinek elvételéről számolnak be, a Times az európai népesedéspolitikával foglalkozik, a Washington Post pedig von der Leyen esélyeit elemzi. Csernyánszky Judit lapszemléje.

2019. július 04. Reggeli gyors / részlet, Csernyánszky Judit lapszemléje (19.07.04.)
05:32
00:00

A transzatlantistaként ismert Ursula von Der Leyen a Washington Post szerint a világpolitikai bizonytalanságok miatt tűnik jó választásnak az Európai Bizottság vezetésére. Amennyiben őt és az IMF elnökét, Christiane Lagarde-ot is megválasztják, akkor először kerül nő a bizottság és az Európai Központi Bank élére. A lap idézi Angela Merkelt, akinek meggyőződése, hogy megfelelő embereket jelöltek és élvezni fogják az uniós vezetők támogatását. A német kancellár úgy véli, függetlenül attól, hogy melyik ország és melyik párt jelöltjei, az különösen értékes, hogy nők kerülnek vezető pozícióba. A 60 éves von Der Leyent úgy értékeli, aki egyrészt híve a NATO-hozzájárulások növelésének, másrészt a Trump-féle politika ellenlábasa az igényes diplomácia és multikulturalizmus hirdetésével. Ugyanakkor láttatja, hogy minisztersége alatt a német haderő híján volt az innovációnak és a forrásoknak is. Michael Birnbaum, a cikk egyik szerzője szerint sok európai állampolgár nincs is tisztában azzal, milyen sok múlik az uniós bizottság elnökén, aki 32 ezer uniós intézeti tagsággal a háta mögött az egység megteremtője. Kiemeli, hogy például a digitális jogvédelem és a klímaváltozás elleni küzdelem terén az Európai Unió sokkal keményebb intézkedéseket hozott, mint az Egyesült Államok. Kemény döntések várnak rá, hisz a Trump által ellenzett szabadkereskedelmi megállapodásokat fenn kell tartani, és a Brexit-tárgyalásokat is neki kell levezényelnie. Emmanuel Macron szerint von Der Leyen képes lesz konfliktusok nélkül érvényt szerezni az európai érdekeknek és értékeknek egyaránt az Egyesült Államokkal szemben. Értékét emeli, hogy az egyetlen miniszter, aki Merkel 14 éve alatt egyhuzamban teljesíthette szolgálatát. A cikk elemzi Manfred Weber és Frans Timmermans bukásának hátterét is: előbbinél szempont volt, hogy az Unión kívül más tisztséget nem viselt, a szociáldemokraták jelöltje pedig azért vérzett el, mert a jogállam védelmében, a más országokkal szembeni kritikája veszélyeztetheti a döntő szavazásoknál az Unió egységét. Végül a Nyitott Társadalom Európai Intézetének vezetőjét idézi a cikk, miszerint a jelölt azért élvezhet bizalmat és kaphat maximális támogatást a szavazásnál, mert Angela Merkel jelöltjének tekinthető.

A Politico szerint a közép-európaiak – legfőképp Orbán kormánya és a lengyelek most boldogok, hogy sikerült megbuktatniuk Frans Timmermans belga baloldali csúcsjelöltet, de nem sokáig örülhetnek ennek a sikernek. Legfőképp azért, mert Merkel választottja a Bizottság élén egyet jelent a korábbi migrációs politika folytatásával, emellett a jogállam és a kisebbségek, a homoszexuálisok mellett is kiáll, aminek nem fognak örülni az illiberálisok.

 
Orbán Viktor és Jaroslaw Kaczyński, a lengyel kormánypárt elnöke (fotó: wikipedia) 
 


A népesedés csökkenése miatt aggódó európai populisták pénzügyi támogatásokkal kívánják helyzetbe hozni a szülőket – írja a The Times. A legfrissebb felmérés szerint míg 1964-ben 7,8 millió volt a születések száma, addig 2017-ben 5 millióra zsugorodott. Ahhoz, hogy Európa népessége szinten maradhasson, 2,1-es gyerekvállalási mutatónak kellene kijönnie a születési statisztikákból. Ehhez képest a születések száma családonként átlagosan mindössze 1,59. Franciaországban a legmagasabb ez az érték, de ott is csak 1,9, ezt a svédek és az írek követik, míg a spanyolok, görögök és portugálok 1,26-os átlaggal kullognak a lista végén. Magyarország sincs az erős mezőnyben 1,45-ös arányszámával. Az oroszok is bekerültek a listára, ők is hasonló problémával küszködnek.

A vízumkiadással Oroszországban eddig megbízott céget újra cseréli le a magyar kormány – adja hírül az orosz Travel Rambles portál. A 2015 óta Moszkvában tevékenykedő Pony Express nevű cég távozásának okát több megkeresés ellenére sem sikerült kideríteni a moszkvai magyar követségen, és egyelőre az új céget sem ismerni. Mindenesetre már csak augusztus 19-ig, Szentpéterváron pedig augusztus 15-ig lehet a Pony Expressnél igényelni a vízumokat.

A washingtoni magyar nagykövet, Szabó László és a főkonzul, Pásztor István Brooklynba látogatott, ahol a Chabad zsidó közösség vezetőivel találkozott – számol be erről roppant szűkszavúan a The Yeshiva World portál. A nagykövet háláját fejezte ki azért, hogy a brooklyni közösség jelentős támogatásával megújul és megerősödik a magyar zsidóság – legyen szó sportról, gyógyszeriparról, tudományról vagy akár művészetről. A cikkben a szöveg helyett a fotók dominálnak.

A 200 éves Akadémiát fosztotta meg a Fidesz-többségű parlament kutatási szabadságától azzal, hogy egy olyan bizottság ellenőrzése alá került, amely Orbán befolyása alatt áll, és amely tagságának a felét a kormánytagok alkotják – írja a megbízhatóságot címében hirdető, amerikai Reliable Magazine, de idézhetnénk számos más médiumot is a témában. A brit The Independent például azt emeli ki, hogy az utóbbi időben a „szélsőjobb” magyar kormány sikereit olyan ügyek jelképezik, mint az Unióban a klímaváltozás elleni küzdelem megtorpedózása, illetve az egyetemeken a gender-tanulmányok betiltása – írja ironikusan a cikk. Amely megerősíti, hogy az Európai Bizottság szorosan követni, monitorozni fogja a kormány intézkedéseit, hogy ne szenvedjen csorbát az Akadémia függetlensége.

Hallgassák meg Csernyánszky Judit lapszemléjét a fenti lejátszás ikonra kattintva!

Reggeli gyors / Külföldi lapszemle
2019. július 04., csütörtök 07.00