„Klubrádió
Megbeszéljük...

Orbán csak rácsatlakozik mások álláspontjára

2/07/2019 17:13

| Szerző: Bolgár György/Klubrádió

Sem Weber, sem Timmermans nem esélyes a legújabb hírek szerint az Európai Bizottság elnöki posztjára. A német védelmi miniszter lehet a befutó.

2019. július 02. Megbeszéljük - részlet 19.07.02. Eörsi Mátyás
37:27
00:00

Az Európa Unió állam- és kormányfőinek még mindig nem sikerült javaslatot tenniük arra, hogy kik kerüljenek vezető pozíciókba. Nevek azonban kiszivárogtak, a szóban forgó politikusokról beszélgetett Eörsi Mátyás külpolitikai szakértővel Bolgár György.

Az Európai Bizottság elnöki tisztére hírek szerint Ursula von der Leyen német védelmi minisztert jelölnék. Tehát sem Weber, sem Timmermans nincs már a jelöltek között. Von der Leyen Angela Merkel bizalmasa, több kormányának is tagja volt, a magyar szakértő kiváló politikusnak tartja, bár megjegyezte, hogy a jelöltnek nincs európai uniós tapasztalata. Mindenképpen előnyére válik, hogy nő, hiszen a kormányfők különösen ügyelni igyekeznek a nemek közötti arányra. A kereszténydemokrata politikus egyébként a liberálisabb irányt képviseli. Nagy családja van, eredetileg orvos, és támogatja az Európai Egyesült Államok teóriáját. Macron és Merkel talán már megegyezett a személyében, a visegrádi országok is támogatják.

Az Európai Tanácsot Charles Michel belga liberális miniszterelnök vezethetné a jövőben. Az Európai Központi Bank irányítását Christine Lagarde-ra bíznák, aki az IMF vezérigazgatója. Ő, mint pénzügyekhez értő szakember Eörsi Mátyás szerint biztos, hogy az erősebb Európát preferálná, nem a nemzetállamok Európáját. A külügyeket Josep Borrell spanyol külügyminiszter irányíthatná, az Európai Parlament elnöke pedig Szergej Sztanyisev volt bolgár miniszterelnök, szocialista politikus lehetne.

A szakértő szerint a kormányfők ezzel a névsorral félretolták az eddig alkalmazott csúcsjelölti rendszert, sőt az egész parlamentet mellőzték. Az EP-t lehet ugyan kihagyni a döntés-előkészítésből, de ha minden frakciót megsértenek akkor a parlament leszavazhat minden jelöltet, s kezdhetik elölről az egész jelölési folyamatot. Az is igaz, hogy a kompetenciák nem egészen világosak.

Ami Orbán Viktor szerepét illeti: a hazai médiaarzenál össztüzével ugyan beállíthatja úgy, hogy rajta múlt sok minden. Az igazság viszont az, hogy csak úgy tesz, mint ha fontos politikus lenne, valójában rácsatlakozik mások álláspontjára, de érdemben hozzászólni a történésekhez nem tud.

Az interjút a fenti "lejátszás" ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép:MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda, Szecsődi Balázs.

Megbeszéljük
2019.07.02. 16:00
Műsorvezető Bolgár György