„Klubrádió
Eurozóna

Macron és Orbán összekacsint?

28/06/2019 14:18

| Szerző: Klubrádió

Egyiküknek sem teszik az európai választás eredménye. Felül akarják írni a szabályokat, ami egyfajta taktikai együttműködésre késztetheti őket.

2019. június 28. Eurozóna - részlet 19.06. 28. Gergely Márton
12:20
00:00

Nem látszik egységesebbnek az Európai Unió, mint a választás előtt, ezt mutatja az is, hogy meglehetősen nehezen sikerül megtalálni az új vezetőket. Folynak az egyeztetések több helyen, több szinten. Úgy tűnik, hogy valamiféle taktikai szövetséget köt Emmanuel Macron francia elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök, aminek egyénként némi németellenes éle is lehet.

Gergely Márton a HVG vezető munkatársa világította meg az események hátterét. Orbán Viktornak nem tetszik az európai parlamenti választás eredménye. Elszámította magát, a populisták nem erősödtek mely olyan mértékben, mint várta. Manfred Weberről, az Európai Néppárt csúcsjelöltjéről elhamarkodottan jelentette ki, hogy alkalmatlan a bizottsági elnöki posztra. Pedig a legnagyobb parlamenti pártcsalád csúcsjelöltje kapja a pozíciót, eddig legalábbis így volt. Most kérdéses, maga a csúcsjelölti rendszer is.

Tehát a miniszterelnök zsákutcába manőverezte magát, most fut a saját forrófejűsége után. A választók azzal együtt, hogy fragmentálták a két nagy pártot, pozíciójában mégis megerősítették. Az EPP a Fidesz nélkül is a legnagyobb.

Macronnak sem tetszik az eredmény, csak a harmadik legnagyobb frakcióba tudja delegálni a képviselőit. Ő nem elvtelenül politizál, de megpróbálja felülírni azokat a szabályokat, amelyek alapján Európa választott.

Egyébként az 5 új vezető kiválasztása kapcsán nem csak pártviták, hanem intézményi viták is zajlanak az unióban. Az állam- és kormányfők maguk szeretnének dönteni arról, hogy ki vezesse az Európai Bizottságot. Így van ezzel a parlament is, megy tehát a huza-vona. Következő forduló: vasárnap.

Az interjút a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI, Miniszterelnöki Sajtóiroda, Szecsődi Balázs.

Eurozóna
2019. 06. 28. 13:00
Műsorvezető: Zentai Péter