„Klubrádió
Reggeli gyors

Fellázadtak Orbán európai szövetségesei

1/07/2019 09:54

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Felfüggesztették az európai uniós csúcstalálkozót, ahol egyelőre nem sikerült megállapodni, kit jelöljenek az Európai Bizottság elnökének. Több néppárti politikus, így Leo Varadkar ír konzervatív kormányfő szerint sem fogadhatja el a jobboldali pártcsalád az EP-választás győzteseként, hogy a francia-német háttéralku után a baloldali Franz Timmermans vezesse a brüsszeli testületet.

2019. július 01. Reggeli gyors-részlet/Külföldi lapszemle/Csernyánszky Judit (2019.07.01.)
04:41
00:00
A nemzetközi lapszemle készítésekor még nem lehetett tudni, milyen egyezségre jutnak az uniós kormányfők és államelnökök az Európai Bizottság elnökének a személyéről.

Továbbra is kérdés tehát, hogy kinek az akarat érvényesül: a német-francia kompromisszum alapján a volt holland külügyminiszter, a hét nyelven beszélő szociáldemokrata Frans Timmermanns lesz-e a testület vezetője, vagy más pártcsaládok adják majd az EB-elnököt.

Korábban az Európai Néppárt csúcsjelöltje, Manfred Weber látszott esélyesnek, de az ő személyét úgy tűnik, elvetették a vezető államok. A visegrádi országok pedig azt közölték, olyan bizottsági elnököt akarnak, aki érti Közép-Európa problémáit is, és ez szerintük nem Timmermanns lenne.

Az is felvetődött, hogy egy női jelölt lenne ideális az uniós vezetői posztokra, mint például a dán uniós biztos, a liberális Margrethe Vestager vagy a bolgár közgazdász Kristalina Georgieva, a Világbank vezérigazgatója, akik a francia elnök, Emmanuel Macron kiválasztottjai.

Lázadnak a néppártiak

A legfrissebb hír, hogy Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke felfüggesztette az európai uniós csúcstalálkozót, hogy kétoldalú megbeszéléseket folytathasson a tagállamok vezetőivel. Ezek a tárgyalások hajnalban véget értek, de Tusk még szűk körű konzultációra hívta Angela Merkel német kancellárt, Emmanuel Macron francia elnököt, Mark Rutte holland miniszterelnököt és Pedro Sánchez spanyol miniszterelnököt.

A BBC éjfél tájékán frissítette információit az ügyben, s eszerint a vacsorát felfüggesztették Brüsszelben a megegyezés körüli káosz miatt. Ugyanis több néppárti politikus, így Leo Varadkar ír konzervatív kormányfő szerint sem adhatja fel a küzdelmet az Európai Néppárt annak ellenére, hogy ugyan a legnagyobb frakciót alkotja továbbra is, viszont nem tud koalíciós egyezséget kötni a megerősödött liberálisokkal szemben.

Ha Donald Tusk tervei szerint alakulnának a dolgok, akkor Manfred Weber az Európai Parlament elnöki székébe ülhetne, és Frans Timmermans kapná meg az ennél sokkal tekintélyesebb bizottsági elnökséget. Kovács Zoltán kormányszóvivő a twitteren üzent: számára utóbbi felállás teljes mértékben elfogadhatatlan. Az idő sürget, a parlamentnek július 2-án meg kell tartania alakuló ülését.

Hiába lett csúcsjelölt?

Az Európai Bizottság következő elnökét az Európai Parlament választja meg, de a jelöltállítás kizárólagos joga az unió alapszerződése értelmében az állam-, illetve kormányfőket tömörítő Európai Tanácsé. A hétvégi oszakai G20 csúcstalálkozón a legerősebb európai országok vezetői egymás között megállapodtak róla, hogy Frans Timmermanst jelölik az Európai Bizottság élére.

Timmermans volt az Európai Szocialisták Pártjának a kiválasztottja, úgynevezett csúcsjelöltje Jean-Claude Juncker ősszel megüresedő pozíciójára. Ezzel szembe mentek a csúcsjelölti rendszerrel, és nem az EP-választásokon legtöbb mandátumot szerzett Európai Néppárt (EPP) eddigi jelöltjét, a bajor CSU politikusát, Manfred Webert jelölnék az Európai Bizottság élére.

Theresa May, a királycsináló?

A brit Sunday Express valamivel éjfél után frissített online kiadása szerint Theresa May lemondott brit miniszterelnök lehet a királycsináló, aki az oszakai G20-találkozó háttéregyeztetésének résztvevői és a V4-ek közti vitát végérvényesen lezárhatja. Ami már csak azért is abszurd, mert a jelen állás szerint Theresa May már csak ügyvivő miniszterelnök, viszont szempont lehet a számára: ki legyen az Európai Bizottság élén, akivel a következő brit kormányfőnek meg kell egyeznie a Brexit kimeneteléről.


Mindenesetre még ez az újság is bő terjedelemben ismerteti Orbán Viktor magyar miniszterelnök Joseph Daul, az Európai Néppárt (EPP) elnöke számára írt levelét, amelyben arra figyelmezteti a jobboldali pártcsalád vezetőjét, hogy történelmi vétség lenne a kivívott győzelmet eljátszani és a döntést átadni a másik oldalnak.

A volt brit kormányfő királycsináló szerepét fogalmazza meg hasonlóképpen a The Telegraph. Azt azonban mindenképpen tudni kell, hogy huszonegy állam támogatása szükséges a jelölt jogszerű megszavazásához, valamint az is feltétel, hogy a mellé álló tagországok lakossága elérje az EU népességének 65 százalékát.

A Bundeswehr és a Honvédség közös tervei

A német-magyar katonai együttműködés elmúlt hetekben lezajlott egyeztetéseiről ad hírt a német Presseportal, ami a hivatalos kormányzati közlemények kiadására szakosodott hírügynökség. Ebből megtudjuk, hogy gyakorlatilag júniusban végig kisebb nagyobb csoportokban folytak tárgyalások Strausbergben, Drezdában Takács Attila dandártábornok és német kollégája vezetésével.

A hosszú távra tervező partnerek a Bundeswehr és a magyar hadsereg kompatibilitást akarják megteremteni. Ám egyelőre csak a tiszti oktatás és nyelvi képzések egyeztetésére vonatkozó információról ad hírt a közlemény.

A német Finanzen portál szintén foglalkozik a két hadsereg közös jövőjét meghatározó együttműködés mostani kialakításával.

Európában bevásárló magyar propagandisták

A kétnyelvű, orosz és angol CodaStory portál amerikai és grúz, illetve a legkülönfélébb nemzetközi szerzőkkel a tagjai közt, Orbán médiaoligarcháiról közöl hosszas értékelést, megállapítva, hogy azok, akik tönkretették a magyar médiát, most európai terjeszkedésbe kezdtek.

Ami egyben azt is jelenti, hogy nyugat- illetve dél-európai vásárlásaikkal a szélsőjobbos propagandának ágyaznak meg. Az írás a Népszabadság bezárásával indít, és természetesen név szerint Mészáros Lőrincet és Habony Árpádot is megemlíti, utóbbit, mint az Egyesült Királyságban is bevásárolt propagandistát.

Reggeli gyors/Külföldi lapszemle
2019. július 01., hétfő 07.00
riporter: Csernyánszky Judit