„Klubrádió
Reggeli gyors

Orbánnak jó ez a klíma

24/06/2019 07:26

| Szerző: Klubrádió

A lengyel és a magyar kormány pénzt akar szerezni a klímaegyezményből is. Csak kullogunk az uniós országok között, ha a vásárlásokról van szó. Nemzetközi lapszemle.

2019. június 24. Reggeli gyors 19.06.24. Lapszemle
05:14
00:00

A nemzetközi közvéleményt csütörtök óta foglalkoztató, a klímaváltozás miatti aggály olvasható ki abból a tömérdek cikkből, ami az üvegházhatású gázkibocsátás nullára redukálását írta volna elő 2050-re az Unióban. Ebben a kérdésben, akárcsak a migrációs politikában, nem sikerült egyezségre jutni, s emiatt tüntettek Németországban legalább 20 ezren – írja az amerikai CBS News az AP hírügynökség adataira támaszkodva. A német szénbányák közelében tartott tüntetések a hétvégén arra a felelősségre figyelmeztettek, amely még a német kormányt is kérdőre vonja a szénbányák még meglévő üzemeltetése miatt. S persze a cikk külön kiemeli Magyarországot, a cseheket, lengyeleket, akik a német kormánnyal ellentétben nem voltak hajlandók aláírni a közös nyilatkozatot.

Ennél kritikusabban írt a ChannelNewsAsia, mert a címben kürtöli világgá: Lengyelország és Magyarország cash-t, készpénzt akar, mielőtt belemegy a klímaegyezménybe. Sőt megbélyegzi a tőlük hallott véleményt, miszerint ökológiai hisztériakeltés zajlik. Orbán Viktor szavait is idézi, aki úgy fogalmazott: Először akkor beszéljünk talán a pénzről! A cikkből az is kiderül, hogy az Európai Tanács elnöke élesen bírálta honfitársát, a lengyel kormányfőt, hogy annak ellenére képes volt szégyenteljes döntést hozni a klímaváltozás elleni küzdelmet semmibe véve, hogy az ország energiaellátása továbbra is az oroszoktól függ, és magas a halálozási arány a szennyezőanyag-kibocsátás miatt.

 
Áder János a klímaváltozás veszélyeiről tart előadást.
 Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
 

Hogyan is élünk?

Luxemburg állampolgárai 32 százalékkal az uniós átlag felett költenek egyéni fogyasztásra, míg Magyarországon az emberek vásárlásai az uniós átlag alatt vannak 36 százalékkal. Azaz mi az utolsók között harmadikként csaknem sereghajtók vagyunk – írja a Dubrovnik Times, merthogy Horvátország mögöttünk áll, s Bulgária a legutolsó helyen. Az Eurostat múlt héten nyilvánosságra hozott adatai azóta is folyamatosan futnak a nemzetközi médiában, jelezve, hogy a vásárlóerő paritáson alapuló összehasonlításból kirajzolódó kép nem nagyon változott: mi magyarok továbbra sem tudunk annyi árut és szolgáltatást vásárolni, mint mondjuk a németek, az osztrákok, dánok és franciák, akik az átlag felett minimum 20%-kal tudnak többet költeni.

A 25. szöuli könyvfesztivál (ahol 40 ország 430 kiadója állítja ki újdonságait) idei vendége Magyarország – számol be a részletekről a Korea Times. Leginkább abból az alkalomból, hogy a két ország közti diplomáciai kapcsolatok 30. évfordulójukhoz érkeztek. A két ország kapcsolatát beárnyékoló szerencsétlenségről, a Hableányon életüket vesztett koreai turistákról emlékezett meg a kiállításon Csoma Mózes magyar nagykövet. A cikk még arról is beszámol, hogy a könyvfesztivál meghívott vendégei közt ott van Lackfi János, Oravecz Imre és Gárdos Péter.

Soros itt, Soros ott, Soros mindenütt - a propagandában

Az orosz kormány szócsöve, a SzputnyikNews azt állítja, hogy a német helyhatósági választásokba beavatkozik Soros György a szélsőjobbal szembeni küzdelmet megtámogatva. Mint ahogy ezt a világ számos országában teszi. Amióta Budapestről Berlinbe tette át irodája a székhelyét, azóta legalább 50 civil szervezettel működik együtt Németországban. Az írás külön fejezetet szentel az Orbán-Soros viszálynak, miszerint Orbán külön törvényt hozott Soros ellen, aki nemcsak ellentmondásos figura a SzputnyikNews szerint, de támogatja az illegális bevándorlást is, hogy gyengítse a keresztény Európát. S ha mindez még nem lenne elég Soros lejáratására, idézi a Brexit Párt alapítóját, Nigel Farage-t is, aki szintén Sorost hibáztatja az uniós problémákért.

San Francisco teljes tilalmat rendel el az e-cigaretta árusítására. Ennek kapcsán idézik a múlt héten hozott magyar jogszabályt, amely egyelőre ott tart, hogy csak a kijelölt Nemzeti Dohányboltokban árusítható az ártalmas e-cigi - írja Vapingpost szaklap. Két indokot hoznak fel a tiltásra: egyrészt nem ismeretesek egyelőre a termék hosszú távú károsító hatásai, másrészt felmérések szerint az e-cigi a nemdohányzókat jobban és könnyebben rászoktatja a bagózásra.

Nem Hitler kezdte a zsidóüldözést?

A Times of Israel 75 évvel a holokauszt után találta meg, hogy a BBC magyar nyelvű szolgáltatása elmulasztott időben figyelmeztetni a már megkezdett deportálásokról és zsidógyilkosságokról. Ami állítólag szándékos volt, értesülvén Horthy tervezett kilépéséről. A zsidópárti brit közszolgálati adás így akart segíteni a zsidókon, s ezzel együtt késleltetni a megszállást. Hitler bevonulása után 5 nappal azonban annál nagyobb erőkkel igyekezett hozzájárulni a zsidók megmentésében a legapróbb információk eljuttatásával és az ellenállás meghirdetésével. Ugyanakkor megállapítja a cikk, hogy a magyar zsidótörvények már Hitler hatalomra kerülése előtt megszülettek és a magyarok a külföldi vagy határon túli zsidókat sem kímélték, itt példaként hozza fel a 41-es ukrán és a 42-es újvidéki tömegmészárlást.

A lapszemlét a fenti "lejátszás" ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda, Szecsődi Balázs.

Reggeli gyors
2019.06.24. 06:00
Szerző: Csernyánszky Judit