„Klubrádió
Reggeli gyors

Klímavészhelyzet: optimista becslés szerint is száz év múlva itt a baj

7/06/2019 12:12

| Szerző: Klubrádió

Az éghajlatkutató szerint semmi nem indokolja, hogy 2050-re 3 Celsius-fok legyen a Föld felmelegedése, de ha egy évszázad alatt érjük ezt el, akkor is bekövetkeznek a bajok.

2019. június 07. Reggeli gyors / részlet, Mika János klímakutató (19.06.07.)
07:47
00:00

Mika János éghajlatkutatót egy ausztrál tanulmányról kérdeztük, amely szerint 2050-re véget érhet az emberi civilizáció. (A tanulmányról magyarul itt olvashatnak.)

Ha bekövetkezik az, hogy három fokot melegszik a Föld 2050-re, akkor jönnek majd a bajok. Semmi nem indokolja, hogy meggyorsuljon a felmelegedés, amely jelenleg egy évtized alatt 0,2 fok, tehát az említett időpontig nagyjából 0,6 fok lehet a hőmérséklet-emelkedés. Ugyan tehát semmi nem támasztja alá a 3 fokot, de éppen elég baj a hattized. Erre lenne egy évszázadunk a 3 fokos felmelegedés elkerülésére.

A párizsi megállapodás, amely 2016 óta érvényes, 2 fok alatt akarja megállítani az emelkedést, viszont az abban foglalt intézkedések ehhez nem elegendők. A korábbi kiotói egyezményt a számítások szerint az emberiség nagyjából betartotta, de az jóval kisebb csökkentésről szólt.

 
klímaváltozás (kép: Pixabay)
 
 


Az egyszerű ember is tehet ezért, kell is tennie: ablakok, ajtók, falak szigetelésével, megújuló energiaforrások alkalmazásával, kevesebb víz használatával, a légkondicionálás mérséklésével. A média, amely „vezérli az életünket”, azonban a fogyasztásra buzdító reklámokból él – jegyezte meg Mika János, aki szerint így az államoknak kell tenniük a klímakatasztrófa ellen.

Az éghajlatkutató jelezte azt is: legutóbb, a kis pártok jó eredményei után is lehetett látni, hogy „ellenszél kezd fújdogálni”, vannak, akik az igazságtól, a tudománytól függetlenül azt mondják, nincs klímaváltozás. Arra a kérdésre, hogy a magyar politika elkötelezett-e a klímaváltozás megállítása ügyében, úgy válaszolt: „az utóbbi időkig az volt”, de most készül egy jelentés az Innovációs és Technológiai Minisztériumban, amely nem is annyira a helyzet leírására, mint inkább a cselekvési lehetőségek kidolgozására törekszik.

Az adást a cikk elején, a linkre kattintva hallgathatják meg!

Reggeli gyors
2019. június 7., 8.45
Műsorvezető: Pikó András és Panxnotded Miklós