„Klubrádió
Esti gyors

Nem kedvez a széljárás Orbánnak

1/07/2019 21:46

| Szerző: Klubrádió

Szinte biztos, hogy megszűnik a néppárti hegemónia az EU vezetésében. Jönnek a szociáldemokraták, a liberálisok és a zöldek.

2019. július 01. Esti gyors - részlet 19.07.01. Arató László
08:54
00:00

Ugyan még mindig nem jutottak dűlőre az Európai Tanácsban az állam-  és kormányfők, de kezd körvonalazódni az új felállás. Az öt legfontosabb vezetői pozícióra kellene megfelelő embereket találni. Ezek közül is a legnagyobb súlyú az Európai Bizottság elnöki posztja. Sokáig a néppárti Manfred Weber volt az esélyes. Azonban a választások a pártcsalád gyengülését hozták, aztán Angela Merkel német kancellár is kiszállt mögüle, az esélyei tehát elszállni látszanak.

Pillanatnyilag Frans Timmermans szociáldemokrata politikus, a jelenlegi első alelnök látszik befutónak. Az alelnök pedig egy liberális politikus lehet, így hát az illiberális Orbán Viktornak nem áll jól a szénája. Valamiféle befolyást a V4-eken keresztül szerezhetett volna, ha a csoportnak sikerülne elérni, hogy innen válasszanak külügyi főképviselőt, de valószínűleg ez a hajó is elment. Egyébként Orbánnak nem csak Weber, hanem Timmermans  sem „felelne meg”, a magyar diplomácia még mindig azt harsogja, hogy egyik csúcsjelöltet sem tudja támogatni.

Mint arról Arató László, a Klubrádió brüsszeli tudósítója beszámolt,  még igazán semmit nem lehet tudni a várható eredményről. A tagállamok vezetői többször egyeztettek, még a G20-as csúcson is, de érezhetően messze vannak egymástól az álláspontok. Márpedig előbb-utóbb dönteni kell. A következő menet jövő kedden lesz.

Az interjút a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda, Szecsődi Balázs.

Esti gyors
2019.07.01. 18:00
Műsorvezető: Rózsa Péter