„Klubrádió
Reggeli gyors

Cseh elemző: Orbán nem hiteles, a V4 nem erős szövetség

3/07/2019 08:02

| Szerző: Klubrádió

A Politico és a Frankfurter Allgemeine Zeitung is úgy véli, hogy az Európai Unió vezetői posztjaiért folytatott pókerjátszma még nem ért véget Ursula von der Leyen német védelmi miniszter bizottsági elnöki jelölésével. A Fox News azt emeli ki, hogy von der Leyen Angela Merkel híve és hétgyermekes családanya. Az osztrák Der Standard egy cseh elemzőt szólaltat meg, aki szerint a V4 nem erős szövetség, Orbán Viktor pedig nem hiteles, amikor éppen a néppárti többségggel egybecsengő véleményt fogalmaz meg. Kárpáti János lapszemléje.

2019. július 03. Reggeli gyors / részlet, Kárpáti János lapszemléje (19.07.03.)
05:03
00:00

Meglepetés von der Leyen jelölése

Az erősen konzervatív Fox News, amely a nagy amerikai tévéhálózatok közül a leginkább tekinthető Donald Trump támogatójának, a BBC és az AP hírügynökség alapján számol be arról, hogy az uniós tagállami vezetők a német néppárti Ursula von der Leyent jelölik az Európai Bizottság elnökének. Kiemeli, hogy a jelölt – hét gyermek anyja – Angela Merkel kancellár követőjének számít, és személyének előtérbe kerülés meglepetés. 


Ejtették a csúcsjelölteket

A Politico című amerikai hírportál európai kiadása arra hívja fel a figyelmet, hogy a választással az uniós tagállami vezetők egyfelől szakítottak az Európai Parlament által előnyben részesített, de először csak az öt évvel ezelőtti tisztújítás során alkalmazott gyakorlattal, az úgynevezett csúcsjelölti rendszerrel, aminek az volt a lényege, hogy a nagy európai pártcsaládok előre megnevezték, kit szánnak a bizottsági elnöki posztra, és a tagállami vezetők már csak ebből a körből meríthettek, az európai választások eredményeinek figyelembe vételével. Annak nyomán, hogy a csúcsjelölti rendszert félretolták, a Politico szerint nem lesz könnyű az Európai Parlamenttel elfogadtatni Ursula Von der Leyen személyét. A döntés egyben szakítást jelent azzal az immár negyedszázados gyakorlattal is, hogy korábbi államfőt vagy kormányfőt ültetnek az európai bizottsági székbe – jegyzi meg az amerikai hírportál. A jelölt kormányzati tapasztalata ugyanis német védelmi miniszteri tisztségre korlátozódik.

Az elkövetkező órák azonban nem is von der Leyen személye miatt, hanem az Európai Parlament elnöki tisztségének a betöltése, a ma várható parlamenti szavazás miatt lesznek kritikusak – vélekedik a Politico, és megjegyzi: az állam-, illetve kormányfők eredetileg Szergej Sztanisev volt bolgár miniszterelnökre gondoltak, a földrajzi arányosság szempontjára tekintettel. Ennek az elgondolásnak az ejtése viszont akár a többi poszt betöltésére vonatkozó egész koncepciót felboríthatja.

 
Ursula von der Leyen
német politikus, védelmi miniszter
Fotó: Arno Mikkor, flickr
 


Nem ért véget a pókerjátszma

A Frankfurter Allgemeine Zeitung című, tekintélyes német lap cikkének is az a címe, hogy a posztokért folytatott pókerjátszma még nem ért véget. Megszólaltatják Jens Geiert, a német szociáldemokraták európai parlamenti csoportjának a vezetőjét, aki szerint von der Leyen személye „elviselhetetlen” a kiszemelt tisztségre, a jelölt semmilyen kapcsolatban nincs az Európai Parlamenttel, és működése során mindig a tagállami kormányok testületétől, a Tanácstól lesz függő viszonyban. A Frankfurter Allgemeine úgy ítéli meg, hogy az Európai Parlamentet az sem feltétlenül fogja engedékenységre bírni, hogy saját elnöke baloldali politikus lehet.

Jó válságmenedzser, de nem volt bankelnök

Az elsősorban pénzügyi, gazdasági kérdésekben otthonosan mozgó Bloomberg amerikai hírügynökség a francia Christine Lagarde-nak, a Nemzetközi Valutaalap mostani vezetőjének az Európai Központi Bank elnökévé történt jelölésével kapcsolatban kiemeli, hogy a jelöltet jó kommunikációs képességű válságmenedzsernek tartják, és megjegyzi, hogy az európai gazdaság teljesítménye most éppen gyengül, és a gazdaság új ösztönzőkre vár. Kitér ugyanakkor arra, hogy a jogász Lagarde-nak nincs sem számottevő közgazdaság-tudományi háttere, sem pedig olyan tapasztalata, hogy miként kell vezetni egy nemzeti központi bankot.

A V4-ek szövetsége nem erős, Orbán megsérti a konzervatívok elvekeit

Itália mellett a visegrádi országok hiúsították meg azt a tervet, hogy Frans Timmermans legyen az Európai Bizottság következő elnöke. Jiri Pehe cseh politikatudós azonban így sem gondolja azt, hogy a V4 erős szövetség lenne – olvasható a bécsi Der Standard honlapján. A Pehével készült interjút Orbán Viktor fényképe illusztrálja. A politológus felhívja a figyelmet arra: közös jelöltet a visegrádiak nem tudtak állítani, mert nagyon különböző politikai irányzatokat képviselnek. Orbán hajlik a leginkább arra a nacionalista-populista politikára, ami például Matteo Salvini olasz belügyminisztert jellemzi. A lengyel kormányzó párt is kokettált kezdetben Salvinivel, az Európai Parlamentben azonban a cseh ellenzéki polgári demokratákkal működik együtt. Andrej Babis cseh miniszterelnök eközben nem szeretné elveszíteni az európai liberálisokhoz fűződő kapcsolatát, és – eddig legalábbis – nem flörtölt a nacionalistákkal. És akkor ott van még Szlovákia, amelynek a miniszterelnöke szociáldemokrata. Ez nagyon megnehezítette volna, hogy a V4-ek közös jelöltet találjanak.

A Der Standard újságírójának arra a felvetésére, hogy Orbán sok néppárti politikus szívéből beszélt, amikor azt követelte, hogy a bizottsági elnöki posztot tartsák meg maguknak a konzervatívok, Jiri Pehe azt válaszolja, hogy a magyar miniszterelnök ezzel szemben évek óta megsérti a konzervatívok elveit, és ezért fel is függesztették a Fideszt az Európai Néppártban, Orbán Viktor tehát valójában nem hiteles.

(címlapkép: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Hallgassák meg Kárpáti János lapszemléjét a fenti lejátszás ikonra kattintva!

Reggeli gyors / Külföldi lapszemle
2019. július 03., szerda 07.00