„Klubrádió
Reggeli gyors

Komoly pozíciót kaphat a Fidesz az Európai Parlamentben

19/06/2019 11:52

| Szerző: Klubrádió

Az egyik szakbizottság alelnöki, de lehet, hogy elnöki posztját is megkapja a Fidesz az Európai Parlamentben – mondta a Klubrádió Reggeli Gyors című műsorában az Euroatlanti Integrációért és Demokráciáért Alapítvány igazgatója. 

2019. június 19. Reggeli gyors / részlet, Bartha Dániel (19.06.19.)
07:50
00:00

Bartha Dániel arról beszélt: az Európai Parlament és a Néppárt belső fóruma külön kezeli a Fidesz felfüggesztését, a parlamenti frakciót nem érintik ezek a szankciók, más kérdés viszont, hogy mennyire engedik őket közel a tűzhöz.

Megalakult a néppárti EP-frakció, Manfred Weber lett a vezetője, megvan a tíz alelnök is, itt a Fidesz nem kapott posztot. Cserébe egy erős bizottsági pozíciót, a külügyekkel foglalkozót szeretnének – ennek két nagyon fontos albizottsága is van, az egyik az emberi jogokért, a másik a biztonsági és védelmi kérdésekért felel.

Bartha Dániel szerint a fideszesek kapnak valamilyen bizottsági alelnöki pozíciót, de lehet, hogy elnökit is, már csak azért is, mert az unió földrajzi heterogenitását is tükrözni kell ezen posztok betöltésénél. Viszont a külügyi bizottság megszerzése nem tűnik reálisnak jelen pillanatban – vélekedett.

Arra a kérdésre, hogy az Európai Bizottság elnökségéért miért nem támogatta Webert a Fidesz, Bartha Dániel szerint a Fidesz úgy gondolkodott, mint korábban Donald Trumpnál, hogy ha egy jelölttel "nem kifejezetten jó a viszonya", támogassunk mást, függetlenül attól, mit gondol rólunk. Ráadásul, ha Weber nem lesz elnök, akkor mondhatják, hogy ebben a Fidesznek is szerepe volt, hatással vannak az európai folyamatokra.

 
Európai parlament 2019-24 (a frakciók számai még nem véglegesek)
 


A Michel Barnier Brexit-ügyi főtárgyalót jelölő francia Köztársaságiak Párt előző vezetésével jó volt a kapcsolatuk, Barnier esélyes is volt korábban, de mostanában kevésbé. Emmanuel Macron francia elnök arra játszik, hogy Angela Merkel német kancellár vállalja el a tanács elnöki pozícióját (ezt Merkel elutasította), ez azért lenne érdeke Macronnak, mert ha néppárti lenne a tanács elnöke, akkor egy liberális lehetne az EB elnöke, és javulnának Margrethe Vestager dán biztos esélyei.

Egyelőre nem látszik egyértelmű jele annak, hogy hamar megegyeznének a csúcsvezetőkről, de július 2-án megalakul a parlament, és akkor meg kell választani annak az elnökét. Persze az is lehet, hogy lépésben haladnak az európai vezetők az öt toppozíció betöltésében, nem egy csomagban hoznak döntést róluk – mondta Bartha Dániel.

(címlapi kép: flickr.com)

A beszélgetést a cikk elején, a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg!

Reggeli gyors
2019. június 18., szerda 07.15
Műsorvezető: Rózsa Péter